Radujte se, siroljupci: Vaš "porok" ne oštećuje krvne sudove

Radujte se, siroljupci: Vaš "porok" ne oštećuje krvne sudove

Dobre vesti za siroljupce: ova mnogima omiljena namirnica ipak ne škodi kardiovaskularnom sistemu.

Naučnici koji su pregledali 29 dosadašnjih studija o uticaju mlečnih proizvoda na krvne sudove nisu pronašli dokaze da sir i ostali proizvodi od mleka povećavaju rizik od smrti, srčanog ili moždanog udara.

Iako su mnogi mlečni proizvodi bogati zasićenim mastima za koje stručnjaci kažu da ih treba maksimalno ograničiti u ishrani, pregled studija koje su ukupno obuhvatile gotovo milion ispitanika, otkrio je da oni imaju "neutralan" uticaj na čovekovo zdravlje.

Štaviše, fermentisani sirevi čak snižavaju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, pokazuje njihov izveštaj. Istraživači su finansiranje studije podržale tri lobi grupe mlečne industrije, ali tvrde da oni nisu uticali na rezultat.

"Postoji pogrešno verovanje da su mlečni proizvodi loši za vas", kaže Jan Givens sa Reding univerziteta, autor izveštaja objavljenog u časopisu "Evropski žurnal epidemiologije".

"To je jedan od razloga zbog kojih mlađi ljudi piju manje mleka, što ih kasnije u životu stavlja u veći rizik od osteoporoze. Međutim, naše metaanalize obuhvataju neobično veliki broj ispitanika i uvereni smo da su naši rezultati tačni."

Ipak, neki se još ne daju ubediti.

Lekar Britanske fondacije za zdravlje srca kaže da su decenije istraživanja potvrdile da ishrana bogata zasićenim mastima povećava "loš" (LDL) holesterol u krvi, koji vas stavlja u veći rizik od srčanog ili moždanog udara.

Izvor: B92

Možda će vas interesovati i ovo: