Šta je provansalska mešavina i zašto sa njom treba biti oprezan

Šta je provansalska mešavina i zašto sa njom treba biti oprezan

Provansalska mešavina začina je nezaobilazna komponenta francuske i mediteranske kuhinje, a predstavlja mešavinu sušenog bilja koja daje poseban ukus jelima kao što su piletina, pečeno povrće, riba sa roštilja, supe ili tipična francuska jela poput ratatuja.

Mnoge biljke i začini mogu da čine ovu mešavinu, ali osnovni recept za mešavinu provansalskih začina uključuje komorač, majoran, ruzmarin, estragon i timijan. Ostali recepti uključuju bosiljak, peršun, lovorov list, vlasac, vlasac, žalfiju, origano, mentu i lavandu.

Kako se koristi i zašto treba biti oprezan sa njim?

U provansalskoj mešavini začini su dovoljno jaki sami po sebi, pa ih treba pažljivo dozirati – ne dodavati ih u svako jelo, a pogotovo ne kombinovati sa drugim začinima i mešavinama.

Ova mešavina je poreklom sa jugoistoka Francuske, gde letnje trave ima u izobilju, a svakodnevno se koristi u raznim receptima. Iako možete kupiti provansalsku mešavinu začina u većini supermarketa, lako je možete napraviti i sami. Pored toga, možete prilagoditi količine i sastojke po svom ukusu.

Napravite sopstvenu provansalsku mešavinu

Za klasičnu provansalsku mešavinu biće vam potrebna kašika komorača, dve kašike ruzmarina, kašika timijana, tri kašike majorana, tri kašike vlasca (možete i da izostavite), kašika estragona, kašika bosiljak, kašičicu nane i, ako volite ukus, možete dodati kašičicu kukuruza i kašičicu lavande.

Seme komorača i ruzmarin prvo ćete dobro samleti (najbolje u malteru), a zatim ih pomešati sa ostalim začinima. Čuvajte ovu mešavinu u hermetički zatvorenoj posudi i možete podesiti sastojke.

Možda će vas interesovati i ovo: