Šopska salata

Svi vole šopsku salatu, ali se začude kad čuju koje godine je nastala: Lista kultnih jela za koja svi misle da su starija nego što jesu

Postoji velika šansa da su vaši baka i deda, roditelji, pa čak i vi stariji od nekih od najpopularnijih jela na svetu.

Kada razmišljamo o nekim od najpoznatijih jela na svetu, uvek pretpostavljamo da su stara vekovima. Pa, to bi moglo biti tačno za neke (na primer, prvi tamali su se pojavili oko 5.000 godina pre nove ere), ali mnogi od njih su mlađi nego što mislite. Mnogo mlađi!

Na najnovijoj listi koju je objavio Taste Atlas, nabrojana su kultna jela uz godine u kojima su nastale, pa tako kao najstarije imamo meksičke naćose iz 1943. godine, zatim italijansku karbonaru iz 1944. a na trećem mestu našla se nemačka currywurst kobasica nastala 1949.

 

Šopska salata

Od jela koja su veoma popularna u Srbiji, na visokom 6. mestu našla se čuvena šopska salata, nastala u Bugarskoj 1955. godine.

Kako je nastala?

Malo ljudi zna da je jedna od najpopularnijih salata na Balkanu zapravo proizvod bugarske državne turističke asocijacije Balkantourist, koja je 1955. godine dobila zadatak da napravi nekoliko jela za promociju lokalnog turizma. Nažalost, do danas je ostao samo jedan recept: legendarna Šopska salata, nazvana po bugarskoj regiji Šopluk.

Iskreno govoreći, paradajz, krastavci, luk, paprika, peršun i rendani sir možda i nisu najzanimljivija kombinacija, ali ova šarena predstava bugarske zastave raširila se poput požara i ubrzo našla svoje mesto na trpezama domaćinstava i restorana od Crnog do Jadranskog mora i postala bugarsko nacionalno jelo.

Izvor: danas.rs

Možda će vas interesovati i ovo: