Trik koji koriste profesionalni kuvari: kada dinstate luk, dodajte 1 kašiku ovog sastojka i neće usmrdeti ceo stan
Zbog mirisa koji se oslobađa tokom dinstanja, priprema jela koja sadrže luk nije baš popularna. Ali ne mora da bude tako. Logično, tokom dinstanja, miris luka će dominirati i prožimaće celu kuću, kosu i garderobu. Glavni krivac neprijatnih mirisa je oslobađanje sumpora iz luka, koji se javlja tokom toplotne obrade. Ipak, postoji način da se izbegne neprijatan miris, prenosi Krstarica.
Glavni saveznik u borbi protiv jakog mirisa luka je soda bikarbona. Nakon što ste iseckali luk, potrebno je da ga stavite u tiganj sa zagrejanim uljem i jednom kašičicom sode bikarbone.
Ako je u pitanju veća količina luka, više od pola kg, potrebno je dodati kašiku sode. Propržite luk kao i obično. Još jedna dobra stvar je što će se luk zgusnuti, što će ga učiniti lakšim za varenje. Takođe, moguće je izbeći upotrebu zaprške jer će soda bikarbona lepo zgusnuti luk i postići isti efekat kao i zaprška. Ovaj trik koriste i profesionalni kuvari.