Ukusni đumbir i njegova lekovita svojstva

Ukusni đumbir i njegova lekovita svojstva

Đumbir je cenjen zbog svoje kulinarskih i lekovitih svojstava, ali ovaj jak začin može takođe doneti i neočekivane rizike za ljude sa određenim medicinskim problemima.

Đumbir može smanjiti nadutost 

Ako imate problema sa nadimanjem i gasovima, preporučljivo je da s vremena na vreme pijete čaj od đumbira. U Srbiji omiljenim jelima sa pasuljima moguće je dodati i komadiće đumbira kako biste umanjili eventualnu nadutost posle obroka. 

Đumbir ublažava bol 

Studije pokazuju da uzimanje đumbira odmah po pojavi prvih simptoma migrene može da pomogne pri ublažavanju bola. Druge studije su pokazale da đumbir može pomoći pri lečenju artritisa. Ljudi sa osteoartritisom ili reumatoidnim artritisom trpeli su manji bol i otoke kada su svakodnevno uzimali đumbir u prahu.. 

Đumbir može da vas (donekle) zaštiti od raka 

Đumbir ima neke osobine koje su veoma poželjne u borbi protiv raka, pokazalo je nekoliko studija. U jednoj od njih istraživači su otkrili da đumbir izaziva umiranje ćelija raka jajnika. Druga studija je pokazala da suplementi sa korenom đumbira smanjuju upale u debelom crevu.

Đumbir može da izazove komplikacije tokom trudnoće 

Kada su u pitanju đumbir i trudnoća, studije su donele mešovite rezultate. Neke od njih su isticale vezu između unosa đumbira i pobačaja i drugih komplikacija trudnoće, dok druge nisu našle ništa loše u konzumaciji đumbira za ublažavanje mučnine. 

(Savetujemo da uvek razgovarajte sa svojim lekarom pre uzimanja suplemenata ili lekova za lečenje jutarnje mučnine.) 

Đumbir može izazvati upalu usta 

U botaničkoj medicini đumbir se smatra za “biljku zagrevanja”, što znači da povećava temperatutu unutar našeg tela generisanje više toplote. Ovo može izazvati zapaljenje usta i sluznice, što može biti iritantno. Ukoliko vam se stoga konzumiranje đumbira učini neprijatnim, ne insistirajte na njegovoj upotrebi. 

Đumbir pomaže pri oslobađanju od mučnine 

Sledeći put kad osetite jaku mučninu, tokom borbe sa virusima ili pak tokom pojave morske bolesti , pokušajte da unesete đumbir u bilo kom obliku, jer je on kao sastojak u jelima ili lekovima odličan u otklanjanju mučnine. Jedna studija čak je utvrdila da je za otklanjanje mučnine tokom vožnje đumbir podjednako efikasan kao skopolamina, i to bez pospanosti i drugih nuspojava .

Đumbir može smanjiti nivo šećera u krvi 

Nova studija je pokazala da đumbir u prahu snižava nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Ako je ovo bitno za vas, pratite nivo svog šećera u krvi pažljivo i proverite sa svojim lekarom kako đumbir u vašem slučaju može da poboljša interakciju sa lekovima. 

Đumbir može da uspori zgrušavanje krvi 

Jedna australijska studija je pokazala đumbir može da bude moćan antikoagulans, još efikasniji od aspirina. Nacionalni institut za zdravlje upozorava na negativne efekte konzumiranja đumbir dok je pacijent pod lekovima za proredjivanje krvi, zbog povećanog rizika od modrica ili krvarenja. Ako imate poremećaj krvarenja ili uzimate pomenute lekove za proređivanje krvi, trebalo bi da se klonite đumbira. 

Izvor: b92

Možda će vas interesovati i ovo: