Znamo tajnu najboljeg Bolonjeze sosa. Da li ga i vi pripremate ovako?
Znamo tajnu najboljeg Bolonjeze sosa. Da li ga i vi pripremate ovako?

Znamo tajnu najboljeg Bolonjeze sosa. Da li ga i vi pripremate ovako?

ŠPAGETI Bolonjeze su jedno od najpopularnijih jela italijanske kuhinje, koje se takođe često nalazi na našem meniju. Fin sos od paradajza i mlevenog mesa savršeno se slaže sa testeninom i zaslužuje titulu klasika, ali i u njegovom pripremanju ljudi ponekad greše.

Danas, kada su svi u žurbi i nemaju vremena da provode sate i sate u kuhinji, ljudi uglavnom više vole jednostavne recepte koji su brzo gotovi, a čak i u pripremi Bolonjeze sosa prave kardinalnu grešku – ne kuvaju ga dovoljno dugo.

Najfiniji bolonjez sos neće biti gotov za sat vremena, kao što svaki Italijan zna, a sada smo pronašli pravi recept za bolonjez koji kuva niko drugi do Italijan. 

Kako napraviti najbolji Bolonjez sos?

Trebaće vam juneće mleveno meso, svinjsko mleveno, paradajz sos, paradajz pasta, puter, dve šargarepe, celer i crni luk, a kasnije za serviranje testenina i parmezan, koje ćete pre serviranja izrendati preko testenine. Možete dodati još mleka i karanfilića za dodatni ukus i kremastost.

Za početak je potrebno povrće iseckati i malo prodinstati na puteru, a u posebnom tiganju meso malo propržiti, takođe na puteru. Dodajte paradajz pastu u povrće, promešajte, pa dodajte meso. Zatim u šerpu u kojoj ste pekli meso sipajte malo crnog vina, promešajte, dodajte sos mesu i povrću i dobro promešajte.

Začinite solju, biberom i karanfilićem, dodajte paradajz sos i vodu i promešajte. Sada dolazi ključni deo, a to je kuvanje. Sada morate pokriti bolonjez sos i kuvati najmanje tri sata - u tome je tajna najfinijeg bolonjeza. Zatim dodajte malo mleka da sos bude kremastiji, a na kraju ga poslužite uz špagete ili taljatele i pospite parmezanom.

Možda će vas interesovati i ovo: