KAPKEJKS SA JAGODAMA I MASKARPONEOM
Imala sam veliku želju da se oprobam u fotkanju ovakvih setova – svetlih i prozračnih. Teško mi je da se u potpunosti oprstim od mog moody raspoloženja na fotkama, ali jako mi prija da sada život obojim u ovakve boje. Da mi proleće zaista izgleda kao proleće, da je žuto, crveno, zeleno i roze. Da mi se jagode svakog dana provlače kroz prste. Da mi omiljena piljara sva miriše na sremuš. Da ujutru hrska korica svežeg bageta. Da na tanjir stavim jagode, puterasti biskvit, vanilu i maskarpone i poludim od sreće!
Sastojci:
Testo ↓
50 g omekšalog putera
80 g šećera
1 kesica burbon vanilinog šećera
1 jaje “s” klase
100 g brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
80 ml mleka
Maskarpone krem ↓
170 g maskarpone sira
2 kašike šećera u prahu
prstohvat sitno rendane korice limuna
Jagode ↓
200 g jagoda
2 kesice burbon vanilinog šećera
Priprema:
Puter, šećer i vanilin šećer penasto umutite. Dodajte jaje, brašno, mleko i prašak za pecivo. Sve dobro umutite tako da dobijete gustu ujednačenu smesu. Podlite smesu na jednake delove u 6 regularnih korpica za mafine. Ja sam koristila kartonske korpice koje su za nijasnu manje od standardnih kalupa za mafine a možete da ih pronađete u skoro svim prodavnicama kineske robe.
Pecite 20-25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Nakon 20 minuta proverite da li su kolači gotovi tako što ćete čistu čačkalicu da zabodete u sredinu jednog. Ako čačkalica izađe suva, kolači su gotovi. Ukoliko izađe mokra sa delovima testa po sebi, vratite kolače u rernu na još nekoliko minuta. Nakon pečenja, kolače ohladite.
Pomešajte maskarpone sir, šećer u prahu i koricu limuna pa ostavite sa strane. Jagode iseckajte na kockice pa pomešajte sa vanilinim šećerom i ostavite da stoje 10-15 minuta da puste sokove. Ohlađene kolače premažite dobrim slojem maskarpone kreme pa preko stavite seckane jagode i poslužte. Ovo je jedan od najboljih kolača koji sam ikada spremila ili probala.
izvor:milinkuvar.com