Pečena piletina sa parmezanom
Iako ima svoje korene u italijanskoj kuhinji, ovako spremljena piletina sa parmezanom je suštinski američko jelo. Jednostavna je i ukusna, a ovako pripremljena piletina ostaje sočna i pečena.
Sastojci
400 g pilećih prsa (bez kosti)
Soli po ukusu
Sveže mleveni biber po ukusu
2 jaja
100 g prezle
45 g rendanog parmezana
2 kašike oštrog brašna
240 ml maslinovog ulja za prženje
260 ml pasiranog paradajza
100 g mocarele, isečene na kockice
Svež seckani bosiljak
60 g rendanog provolone sira ili sira po izboru
20 g rendanog parmezana
1 kašika maslinovog ulja
Priprema
Zagrejte rernu na 230 stepeni. Pileća prsa stanjite glatkom stranom čekića za meso i dobro ih začinite solju i biberom.
U tanjir umutite jaja, pa u posebnoj činiji pomešajte 45 g parmezana i prezle. Piletinu uvaljajte u brašno, pa u jaja, pa u prezle i parmezan. Ponovite sa svakim fileom i ostavite po strani oko 15 minuta.
Zagrejte ulje u velikom tiganju i propržite piletinu. Kuvajte 2 minuta sa svake strane. Ne treba preterivati jer će se piletina u rerni potpuno ispeći.
Stavite piletinu u posudu za pečenje i prekrijte je pasiranim paradajzom. Na svaki file podjednako stavite slojeve mocarele, bosiljka i provolone sira. Na kraju sve posuti parmezanom i poprskati sa malo maslinovog ulja.
Pecite 15 do 20 minuta u zagrejanoj rerni dok sir ne porumeni.