Piletina Francese
Hrskava kora spolja i sočno meso iznutra čine savršenu kombinaciju. Poslužite uz testeninu i sos koji je ostao od pečenja.
Sastojci
Piletina
4 pilećih filea
5 kašika oštrog brašna
so biber
4 jaja
2 kašike rendanog parmezana
2 kašike ulja za prženje
Sos
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike putera
4 čena belog luka
4 kašike sveže seckanog peršuna
2 kašike običnog brašna
120 ml suvog belog vina
300 ml pilećeg bujona
1 limun - sok
so biber
Priprema
Piletinu prepolovite da dobijete po dva odreska od svakog filea, pa stavite u veliku vreću za zamrzavanje i istucite čekićem za meso na debljinu od oko pola centimetra. Začinite solju i biberom sa svake strane.
Pripremite dve duboke ploče. U jednu stavite brašno, a u drugu jaja i parmezan.
Svaki komad piletine uvaljajte u brašno, pa umočite u smesu od jaja. Zagrejte ulje na srednjoj vatri u velikom tiganju.
Stavite 2 ili više komada (u zavisnosti od veličine tiganja) piletine u vreli tiganj i kuvajte 3 do 4 minuta, dok na dnu lepo ne porumeni.
Okrenite i pecite drugu stranu dok lepo ne porumeni, još oko 3-4 minuta. Izvadite iz tiganja i ponovite sa preostalom piletinom.
Maslinovo ulje i puter u istom tiganju. Dodati sitno iseckani beli luk i peršun i ostaviti da miriše pola minuta, pa dodati brašno. Promešajte i pržite malo, oko minut, ne dozvolite da zagori.
Dodajte belo vino i pileći temeljac i prokuvajte. Sada sipajte limunov sok i mešajte dok se malo ne zgusne.
Posolite i pobiberite i stavite piletinu u so. Jedite dok je toplo.