Pohovano belo meso iz rerne
pexels.com

Pohovano belo meso iz rerne: Sočni zalogaji za čistu desetku!

Ovako spremljeno pileće belo meso je mnogo zdravije od uobičajenog, prženog mesa u dubokom ulju. Izvanredno je mekano i sočno sa neodoljivo hrskavom koricom. 

Sastojci 

Belo pileće meso, otkošteno 1 kg
Suvi biljni začin po ukusu
Mleveni biber po ukusu

Marinada :
Majonez 3 kašike
Kisela pavlaka 3 kašike
Beli luk u prahu 1 kašičica
Senf 1 kašičica
Smesa za pohovanje:
Prezle 150 g
Izrendani parmezan 40 g (1 kesica)

Još je potrebno:
Rastopljeni maslac 100 g
Kukuruzno žuto brašno po potrebi
Ulje po potrebi

Priprema

Pileće meso iseći na šnicle, debljine 0,5 cm. Isečene šnicle sa jedne strane posuti suvim biljnim začinom i mlevenim biberom, a sa druge strane samo sa suvim biljnim začinom (suvi biljni začin i mleveni biber staviti po ukusu). Začine dobro utrljati u meso. Sastojke za marinadu staviti u manju posudu i dobro ih sjediniti.

Svako parče mesa sa obe strane premazati sa po jednom kašičicom marinade. Premazano meso poređati u odgovarajuću posudu (slobodno poređati jedan red mesa, pa drugi red preko njega...).

Posudu prekriti providnom folijom i ostaviti u frižider da odstoji jedan sat. Za pečenje mesa uzeti najveći pleh od šporeta i prekriti ga pek papirom. Pek papir premazati uljem i posuti kukuruznim brašnom. Za pohovanje, u odgovarajućoj posudi, sjediniti prezle i parmezan.

Svako parče mesa uvaljati u mešavinu prezli i parmezana i ispritiskati rukom, da se prezle dobro zalepe za meso. Pripremljeno meso poređati u pleh. Svako parče mesa, u plehu, preliti sa po jednom kašičicom rastopljenog maslaca. Maslac kašičicom razmazati po celoj površini mesa. Pleh sa mesom staviti da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Meso peći dok ne dobije zlatnorumenu boju (meni je u šporetu sa ventilatorom trebalo 35 minuta).

Meso ne treba okretati, zato se i stavlja kukuruzno brašno, pa meso i sa donje strane dobije lepu rumenu boju.

Ovako spremljeno meso je izvanredno mekano i sočno, sa neodoljivo hrskavom koricom.

Možda će vas interesovati i ovo: