Punjeni patlidžan

Punjeni patlidžan

Potrebno:

4 patlidžana, 

3-4 kašike soka od limuna, 

2 glavice crnog luka, 

3 kašike ulja, 

čen belog luka, 

150 g pirinča, 

500 ml povrtnog bujona, 

100 ml suvog belog vina, 

7 manjih paradajza, 

400 g svinjskih krmenadli, 

2 kašike putera, 

komad od 50 g parmezana, 

pola veze peršuna, 

so, biber i prstohvat šećera.

Priprema:

1. Patlidžane operite i prepolovite po dužini. Kašičicom izdubite meso (ostavite pola cm od kore), isecite na kockice i poprskajte sokom od limuna. U posudi zagrejte dve kašike ulja i kratko propžite usitnjen crni i beli luk.

2. Dodajte kockice patlidžana i dinastajte dva minuta. Umešajte 150 g pirinča, sipajte bujon i belo vino, poklopite posudu i kuvajte oko 20 minuta. Pet paradajza operite, zasecite unakrsno, prelijte kipućom, pa isperite hladnom vodom.

3. Paradajze oljuštite, izrežite na kockice i dodajte u posudu nekoliko minuta pre kraja dinstanja. Krmenadle operite, prosušite, izrežite na trake duge pet cm, ispržite na preostalom ulju sa obe strane, posolite i pobiberite.

4. Meso pomešajte sa pirinčem, dodajte dve kašike putera i prstohvat šećera. Izdubljene patlidžane napunite sa tri kašike fila. Ostatak fila stavite u vatrostalnu činiju i poređajte napunjene polovine patlidžane.

5. Ravnomerno rasporedite tanke kolutove paradajza, narendajte parmezan i pecite u rerni na 175 stepeni oko 60 minuta (20 minuta pre kraja posudu pokrijte folijom). Patlidžane izvadite iz rerne, pospite sitno seckanim peršunom i servirajte.

izvor: Večerenje novosti

Možda će vas interesovati i ovo: