Testenina sa tunjevinom i čeri paradajzom iz jednog lonca
Ovu malo sofisticiraniju verziju paste sa tunjevinom i dalje je vrlo lako pripremiti jer sve radimo u jednom loncu.
Sastojci
2 kašike maslinovog ulja
1 luk sitno isečen
500 grama prepolovljenih čeri paradajza
400 g testenine po izboru
1 litar vrućeg povrtnog bujona
2 konzerve oceđene tunjevine
3 kašike maskarponea
30 g rendanog parmezana
2 kašike kapara
rendana kora od pola limuna
so i biber po ukusu
Priprema
Zagrejte ulje u šerpi na srednje niskoj vatri. Dodajte luk i prstohvat soli i lagano pržite oko 7 minuta ili dok ne omekša i ne postane providan.
Dodajte ¾ prepolovljenih čeri paradajza, testenine i povrtnog bujona u šerpu i dovedite do ključanja, a zatim smanjite vatru na srednje nisku i kuvajte bez poklopca 15 minuta, povremeno mešajući. Paradajz treba da se raspadne, a testenina treba da bude sveže kuvana.
Dodajte preostali paradajz i kuvajte nepokriveno na srednje jakoj vatri 5 minuta ili dok tečnost ne ispari.
Nežno umešajte komadiće tunjevine, maskarpone, parmezan, kapare, limunovu koricu i peršun, kao i so i mleveni crni biber. Stavite poklopac na tiganj, sklonite sa vatre i ostavite da odstoji 5 minuta pre serviranja u dubokim činijama.