Zapečen krompir pire sa belim lukom
Sastojci
1 kg krompira, oljuštenog i isečenog na četvrtine
puter, za prženje
čen belog luka
140 ml mleka
25 g prezli
25 g narendanog Grijer sira, ili kačkavalja po ukusu
2 grančice majčine dušice
Priprema
1. Kuvajte krompir u punoj šerpi vode oko 15 minuta, dok ne omekša. Dobro procedite.
2. Malo putera zagrejte u istoj šerpi u kojoj se kuvao krompir i pržite iseckan čen belog luka oko minut, dok ne omekša. Nakon toga, sipajte u tiganj mleko i zagrejte dok ne postane mlako. Vratite skuvan krompir u šerpu, sklonite s vatre i izmeljajte krompir dok ne dobijete homogenu smesu.
3. Rernu zagrejte na 180 stepeni. U pleh ili vatrostalnu posudu veličine 20x30 cm stavite pire. Pospite prezlama, sirom i iskidanom majčinom dušicom. Pecite oko 15 minuta dok se sir ne otopi i prezle ne porumene i postanu hrskave.
Napomena: Po želji možete kuvati krompir u posoljenoj vodi.
izvor: Stvar ukusa