Lignje
Sastojci:
500 gr očišćenih lignji,
po potrebi brašna,
malo hlebnih mrvica,
100 gr ulja,
po ukusu soli,
preliv od 3 čena belog luka i veza peršuna
sok od 1/2 limuna.
Priprema:
Lignje iseći na kolutiće oko 2 cm širine u posudu staviti dosta brašna i malo hlebnih mrvica lignje bogato uvaljati u brašno.
U pliću posudu (tepsiju) staviti ulje.Zagrejati ga na vrelo ulje staviti lignje i protresti da se lepo rasporede. Rernu u međuvremenu zagrejati na maksimum- 250 C.
Ubaciti tepsiju u rernu i peći lignje da porumene. U toku pečenja jednom prevrnuti.
Pečenje traje oko 20 min. Kada su gotove, ocediti višak ulja i posoliti. Preliv pripremljen od seckanog belog luka, peršuna i limunovog soka preliti preko vrelih lignji. Ukrasiti kolutovima limuna.
Posluživanje- uz lignje servirati bareni krompir preliven maslinovim uljem i posuti začinskim travama.
Izvor: Super žena