Pohovani riblji fileti sa tartar sosem

Pohovani riblji fileti sa tartar sosem

Sastojci:

1/2 kg fileta bele ribe (oslić, tolstolobik, šta već možete da nađete...)

So i biber

Ulje za prženje

1 jaje

1 šolja  hlebnih mrvica

Za tartar sos:

1/2 šolje majoneza

2 kašike sitno iseckanih kiselih krastavaca

2 kašike sveže mirođije sitno iseckane

1-2 kašike svežeg vlašca iseckanog

1 kašika kapra, sitno iseckanog

1 kašičica limunovog soka

Malo bibera

Za serviranje miks mlade zelene salate

Priprema:

Najpre spremite tartar sos. Sitno iseckajte začinsko bilje, kapar i kisele krastavce. To sve pomešajte sa majonezom, sokom od limuna, biberom i stavite u frižider. Ja volim tartar sa više zeleniša, vi stavite količine sastojka prema svom ukusu. Za mene je ukus vlašaca super, mada originalno se ne stavlja u tartar sos. Da, tartar je čuveni francuski sos i super ide uz ribu.

Izvadite filete ribe i papirnatim ubrusom probajte da uklonite suvišnu vodu, pogotovo ako je riba bila zamrzuta. Isecite filete u manje komade. Posolite i pobiberite ribu. U dubljem tiganju dobro zagrejte ulje, ne previše, manje od 1cm visine. Važno je da temperature prženja bude jaka. Umočite filet ribe u umućeno jaje a zatim ga obložite prezlama, i stavite da se prži. Kad file dobije rumenu braon boju, što znači oko 4 minuta prženja, ukupno, izvadite ga iz ulja i položite na papiranti ubrus da izađe suvišna masnoća. Ribu odmah služite uz tartar sos i mladu zelenu salatu.

Možda će vas interesovati i ovo: