Recept za savršene punjene pečurke

Recept za savršene punjene pečurke koje se prave lako, a nestaju brzo

Aromatizovani maslac, hrskave hlebne mrvice i dva fina sira iz ovog recepta osvojili su nas odmah. A onda još u priču ulaze šampinjoni i rerna…

Punjene šampinjone napravićete vrlo jednostavno i vrlo brzo, a oni će jednako tako i nestati – vrlo brzo. Za pripremu će vam trebati tek petnaestak minuta, a za dinstanje i pečenje još četrdesetak.

Šampinjoni se pune pezlama i dvema vrstama sira. Jednostavno, a tako fino i pamtljivo jelo mamiće vas na još. Najbolje bi bilo da odmah udvostručite količinu. Zvanični broj porcija s namirnicama iz recepta je osam, ali imajte na umu da se radi o predjelu, pa su i porcije manje.

Iako su šampinjoni punjeni bilo čime uvek rado viđen zalogaj na druženjima i za porodičlnim stolom, nas je osvojio savršen nadev iz ovog recepta: maslac koji prožima prezle, fini začini i taman koliko treba biti zapečen parmezan.

Sastojci:

  • 700 g većih šampinjona
  • 2 kašike maslaca
  • 2 čena belog luka protisnuta
  • 1/4 šolje prezli
  • so
  • crni biber, sveže mleven
  • 1/4 šolje sveže narendanog parmezana, plus još za posluživanje
  • 120 ml krem sira
  • 2 žlice svežeg peršuna, naseckanog na sitno, plus za ukras
  • 1 kašika svežeg naseckanog timijana

Priprema

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Podmažite pleh za pečenje.

Pečurkama skinite stope ili drške i sitno ih naseckajte. Krugove poslažite na lim za pečenje udubljenim delom prema gore.

U tiganju na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte naseckane stope pečuraka i dinstajte ih dok voda koju puste ne ispari oko pet minuta. Dodajte beli luk i kuvajte minut, zatim dodajte prezle i pustite da se malo zapeku, oko tri minuta. Posolite i pobiberite. Sklonite s vatre i pustite da se smesa malo ohladi.

Malo ohlađenu smesu prebacite u veliku činiju i dodajte parmezan, krem sir, peršin i majčinu dušicu. Posolite i pobiberite. Krugove pečuraka napunite nadevom i pospite s još parmezana.

Pecite u rerni dok ne omekšaju, a vrhovi ne dobiju lepu boju, oko 20 minuta.

Pre služenja ukrasite svežim peršunom, po želji, piše punkufer.hr.

Možda će vas interesovati i ovo: