Krem čorba od leblebija - pravi delikates
Ništa nije ukusnije od domaće čorbice pre ručka.
Leblebija je deo porodice biljaka koje spadaju u mahunarke. Zbog svoje visoke nutritivne vrednosti oduvek je bila bitna namirnica u ljudskoj ishrani. Današnje generacije ne znaju toliko o ovoj namirnici koja je u narodu poznata i kao slatki pasulj. Liči na zrno soje i jedan je od delikatesa azijske kuhinje.
Sastojci za čorbu od leblebije:
800g leblebija
2 glavice luka
3 čena belog luka
svež peršun, origano, so, biber
sok od jednog limuna
maslinovo ulje
krutoni - za serviranje (po želji)
Priprema čorbe od leblebije:
Iseckajte crni i beli luk pa prodinstajte na maslinovom ulju.
Dodajte seckan peršun, oceđene skuvane leblebije, origano, biber i so.
Nalijte 1 - 2 litara vode i kuvajte poklopljeno oko 20 minuta.
Nakon toga dodajte sok od limuna, pa štapnim mikserom izblendajte čorbicu. (ukoliko nemate štapni mikser može i blender). Servirajte sa krutonima.
Izvor: Stvar ukusa