
Ovako to prave Mađari: 3 trika za najbolji paprikaš
Mađari su ponosni na svoj tradicionalnipileći paprikaš, a svako ko proba ovo jelo smaže ga za tren oka.
Iako se recepti mogu razlikovati od kuhinje do kuhinje, od namirnica koje čine ovo jelo nalaze se: piletina (najbolje domaća), luk, beli luk, voda ili bujon, dovoljno kvalitetne mlevene paprike, a ponekad se dodaje i sveža paprika – kao i paradajz, te masnija kisela pavlaka.
Kako kažu Mađari, za dobar paprikaš ključne su tri stvari: kvalitet i kvantitet mlevene paprike, kao i domaća svinjska mast.
Sastojci za pileći paprikaš:
2 kašike masti
1,3 kg piletine
2 crna luka
2 čena belog luka
2 paradajza
1 paprika (prema želji)
3-4 kašike kvalitetne slatke mlevene paprike
2 šolje bujona ili vode
so
biber
2-3 kašike brašna
3/4 šolje pavlake
Priprema:
Zagrejte mast u loncu, pa dodajte piletinu i kad se lepo zapeče, prebacite je na tanjir.
U lonac dodajte seckani luk, pa pržite dok ne postane staklast.
Ubacite i seckani beli luk i po želji seckanu papriku i paradajz.
Nakon 5 minuta lonac sklonite s vatre pa dodajte mlevenu papriku, so i biber.
Vratite piletinu u lonac i ulijte vodu ili bujon, tako da prekrije meso.
Kada proključa, smanjite vatru, poklopite i kuvajte oko jedan sat.
U kiselu pavlaku dodajte brašno pa dobro promešajte.
Ulijte malo sosa, promešajte, pa ulijte u sos.
Mešajte nekoliko minuta dok se paprikaš ne zgusne.
Začinite prema ukusu pa poslužite s testeninom.
Izvor: Stil/Punkufer.Dnevnik.hr
Disclaimer I
Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.
Disclaimer II
Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.
Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.