10 neobičnih namena jabuka
Lekari tvrde da konzumacija jedne jabuke dnevno garantuje dug i zdrav život. Istina, ova voćka je prepuna vitamina i minerala koji jačaju imunitet tela, a u našim je krajevima dostupna tokom cele godine. Osim za jelo, možete je koristiti i na ove kreativne i korisne načine:
1. Ubrzava zrenje drugog voća
Jabuke ispuštaju plin koje će ubrzati proces zrenja voća poput banana, kivija i paradajza. Stavite jednu jabuku ili nekoliko njenih kriški u vrećicu sa zelenim bananama i pustite je da odradi svoj posao, odnosno da tvrdi plodovi postanu mekani i slatki.
2. Učvršćuje vaša bedra
Čudno, ali istinito: stiskanje jabuke učinkovita je vežba koja će očvrsnuti mišiće na bedrima! Položite jabuku između kolena pa pokušajte da je zgnječite koristeći samo snagu nogu. Ponavljajte ovu vežbu nekoliko puta dnevno po 10 sekundi.
3. Omekšava grudve smeđeg šećera
Mnogi izbegavaju upotrebu smeđeg šećera jer se njegovi kristali brzo zalepe u čvrstu grudvu, te ih je teško razdvojiti. Kad se to dogodi odvojite grudvu šećera u posebnu kesicu i s njom stavite krišku jabuke koja će odraditi ovaj težak posao umesto vas za nekoliko dana.
4. Prolepšava kožu
Iskoristite hranjive materije jabuke kako bi koži podarili lepši izgled. Izrendajte jabuku, pomešajte je s malo smeđeg šećera pa ovim pilingom očistite lice. U rendanu jabuku, pak, dodajte malo ovsenih pahuljica i maslinovog ulja kako bi dobili hranjivu masku koja će osvežiti vaš izgled.
5. Uklanja osećaj mučnine
Da li ste i vi jedna od osoba koja ne podnosi putovanja zbog mučnine? Sledeći put kad krenete na put pojedite jednu zelenu jabuku, koja uklanja taj neugodan osećaj. Zelene jabuke navodno mogu umanjiti i neke simptome migrene, pa je korisno imati ih pri ruci.
6. Čuva svežinu hleba i kolača
Ako treba da sačuvate hleb ili kolač na nekoliko dana, odložite ih zajedno s kriškom jabuke. Jabuke su odlični ovlaživači koji će produžiti svežinu vaših namirnica.
7. Osigurava vlažnost pečene ćuretine
Bojite se da ćete isušiti nemasno ćureće meso tokom pečenja? U njenu unutrašnjost položite polovinu jabuke koja će osigurati sočnost konačnog proizvoda.
8. Ukrašava dom
Isušite tanke kriške jabuke kao da pripremate zdravi čips, pa umesto u usta, stavite ih na končić i ukrasite nivogodišnju jelku.
9. "Glumi" posudu
Prepolovite jabuku, izdubite njen sadržaj, dobro je operite, pa je iskoristite kao posudu za služenje poslastica. Izdubljena jabuka može vam poslužiti i kao stalak za mirišljave sveće.
10. Ulepšava miris doma
Ne morate trošiti dodatan novac za sprejeve kojima ćete namirisati dom. Umesto toga napravite potpuri od dehidriranih jabuka, cimeta, muskantnog oraha, korice pomorandže i drugih prazničnih začina.
Izvor: zadovoljna