Aditivi u hrani koje treba da izbegavate

Aditivi u hrani koje treba da izbegavate

Iako je većina dodataka relativno neškodljiva, postoje neki koje treba izbegavati.

1. Olestra 

Zamena za masnoću koju su sintetizovali u Procter&Gamble, a koriste je u čipsu Pringles Light. Budući da enzimi naše probave ne mogu da razgrade velike molekule, olestra ima kalorijsku vrednost 0. 

U čemu je problem? 

Može da izazove dijareju. Osim toga ometa apsorpciju važnih hranjivih materija, kao što su beta karoteni i likopen. Zastrašuje i studija sprovedena na životinjama na Univerzitetu Purdue, koja je pokazala da olestra može da izazove brže debljanje nego prava masnoća. 

2. Pigment karamele 

Veštački pigment koji je proizveden zagrevanjem šećera. Često je u ovaj proces uključen amonijak.

U čemu je problem? 

Boja karamele pojavljuje se u gaziranim napicima, gotovim umacima, hlebu i desertima. Ako se proizvodi od običnog šećera uglavnom je neškodljiv, ali ako je u proces proizvodnje uključen amonijak, stvaraju se 2-metilimidazol i 4-metilimidazol, hemikalije koje se povezuju s rakom kod miševa. Kompanije nisu dužne da objavljuju da li su boju dobile uz pomoć amonijaka ili ne. 

3. Saharin 

Veštački zaslađivač pronađen slučajno 1870-ih. 

U čemu je problem? 

Studije povezuju saharin s rakom bešike. Pre tri godine istraživanje je pokazalo da se štakori brže debljaju ako jedu saharin nego kad jedu šećer. 

4. Kalijum bromat 

Stavlja se u brašno i omogućuje dizanje testa tokom pečenja. 

U čemu je problem? 

Kalijum bromat uzrokuje tumore bubrega i štitnje žlezde kod štakora. Mnoge zemlje su ga zabranile. Neki američki lanci brze hrane još ga koriste. 

5: BHA - Butylated Hydroxyanisole i Butylated Hydroxytoluene 

Antioksidansi i konzervansi na bazi nafte. 

U čemu je problem? 

Američka kancelarija The Department of Health and Human Services izdala je saopštenje u kom stoji da je BHA moguće kancerogen. Sadrže ga proizvodi kao što su mast Goya i Orbit žvake. 

6. Delimično hidrogenizovano biljno ulje 

Polučvrsta mast koja se dobija dodavanjem vodonika u nezasićene masne kiseline. 

U čemu je problem? 

Delimično hidrogenizovane masti su glavni izvor transmasti, a one su svake godine krive za barem 70.000 srčanih udara samo u SAD-u. Koristi se za prženje hrane u mnogim restoranima kao i u margarinu. 

7. Sulfiti 

Održavaju boju hrane i sprečavaju rast bakterija ispuštanjem sumporovog dioksida. 

U čemu je problem? 

Kao konzervans se koriste preko 1.000 godina. Ali kod osetljivih i astmatičara sulfiti mogu da izazovu poteškoće. Nepažljivo ubacivanje u vino, smokve ili na sveže namirnice u restoranima može dovesti i do smrti, kao što je bilo slučaj 1980-ih na području SAD-a. 

8. Azodikarbonamid 

Sintetički žutonarandžasti aditiv za testo. 

U čemu je problem? 

Ova hemikalija se pre svega upotrebljava za proizvodnju industrijske plastike. Koristi se i u prehrambenoj industriji. Britanske vlasti naredile su da se na proizvodu koji ga sadrži mora istaći kao mogući uzročnik astme. Studija koju su sproveli u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji to je potvrdila. Može se naći u pecivima Dunkin' Donuts i pecivu u McDonald'su. 

9. Karagenan 

Zgušnjivač i emulgator koji se dobija iz algi - E407 karagenan. 

U čemu je problem? 

Alge su zdrave, ali karagenan je tek nusproizvod. Studije na životinjama povezuju ga s pojavom raka, problemima s debelim crevom i čirevima. Ne postoje jasni dokazi da šteti ljudskom zdravlju, ali nutricionisti će vam savetovati da ga izbegavate. Često se koristi u dijetalnim proizvodima. 

izvor: ljepota

Možda će vas interesovati i ovo: