
Ako ovako spremate brokoli, onda ne morate ni da ga jedete
Većina ljudi sprema brokoli tako što ga kuva. Međutim, tako se uništavaju svi vredni nutrijenti iz tog povrća - vitamini B grupe i vitamin C. Čak i glukozinolati, za koje naučnici veruju da mogu da se bore protiv kancerogenih ćelija, razlažu se prilikom kuvanja u vodi.
Daleko bolji način za pripremu brokolija je kuvanje na pari. Ne treba vam čak ni posebno posuđe: dovoljno je da jednu manju činiju stavite iznad šerpe sa ključalom vodom i poklopite na nekoliko minuta.
Takođe, brokoli možete spremiti i u mikrotalasnoj, tako da očuva sva lekovita svojstva. Dovoljno je da napunite činiju brokolijem, dodate jednu kašiku vode i poklopite tanjirom. Zagrejte ga u mikrotalasnoj na nekoliko minuta i uživajte!
Studija iz novembra 2015. procenjivala je različite metode kuvanja povrća, uključujući i brokoli i zaključila da je spremanje na pari najbolji način da se očuvaju njegovi nutrijenti.
Izvor: B92
Disclaimer I
Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.
Disclaimer II
Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.
Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.