Ako želite da smanjite unos soli, hrani dodajte više začina

Ako želite da smanjite unos soli, hrani dodajte više začina

Istraživanja pokazuju da nam začinjena hrana može pomoći da jedemo manje soli, a verovatno i manje šećera, kao i da poboljšamo svoje zdravlje, prenosi CNN.

U studiji u kojoj je učestvovalo više od 600 ljudi iz Kine, čija je moždana aktivnost analizirana PET/CT skenerima, istraživači su utvrdili da se oblasti mozga koje stimulišu slana i začinjena hrana preklapaju.

Zbog sličnih aktivnosti u delovima mozga koji se preklapaju, konzumiranje začinjene hrane efektno uvećava osetljivost na so.

“Mislimo da začinjena hrana može da prevari naš mozak kada jedemo slano. Tada osećamo isti nivo slanoće, čak i kada je nivo soli u hrani smanjen”, objašnjava autor studije dr Žining Žu sa Univerziteta u Čongčingu.

Preciznije, istraživanje je pokazalo da ljudi koji jedu začinjenu hranu u proseku dnevno unose 2,5 grama soli manje u poređenju sa onima koji nisu ljubitelji začina. Istraživanje je istovremeno pokazalo da oni koji jedu začinjenu hranu imaju i niži krvni pritisak.

Začini mogu da doprinesu i manjem unosi šećera, mada do sada sprovedene studije daju oprečne rezultate u vezi sa tim.

Izvor: N1

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.