Da li je preporučljivo piti kafu nakon alkohola?

Da li je preporučljivo piti kafu nakon alkohola?

Saznajte kako alkohol u kombinaciji sa kafom utiče na vaš organizam.

Direktor centra za alkohol i zavisnost Univerziteta Braun Robert Svift priznaje da ispijanje kafe nakon što ste pili alkohol nije dobra ideja, jer kofein može da prevari vaš mozak da pomislite da ste manje pripiti nego što zaista jeste, piše Men's health.

Efekat alkohola na organizam

Kada počnete da pijete, alkohol signalizuje vašem mozgu da pumpa veći nivo dopamina, neurotransmitera koji čini da se osećamo dobro, a zauzvrat dopamin aktivira produkciju hemikalije pod nazivom ciklični AMP, koji čini vaš mozak aktivnijim,a vi se osećate srećnije, energičnije i komunikativnije.

Pogledajte i Evo šta će se dogoditi ako prestanete da pijete alkohol

Međutim, jednom kada prestanete da pijete, sedativno dejstvo alkohola prestaje i onda se usporavaju svi procesi u vašem mozgu. Počinjete da se osećate umorno i sporo. 

Efekat kofeina

Ako nakon svega ovoga popijete šoljicu kafe, kofein blokira specijalne enzime koji kontrolišu ciklični AMP,što pojačava efekte alkohola od kojih se osećate dobro istovremeno smanjujući sedativno dejstvo alkoholnih pića.

Iako alkohol nastavlja da čini vaš mozak umornim i nejasnim, vi se osećate energičnije i kao da ste potpuno trezni, što je opasno jer ćete možda pomisliti da možete da popijete još jednu turu pića ili da vozite do kuće. 

Kako kombinacija alkohola i kofeina utiče na organizam?

To je glavni problem: kofein maskira sedativno dejstvo alkohola, ali ne smanjuje količinu alkohola u krvi. Još uvek ste pod uticajem alkohola!

Štaviše, ovaj miks kofeina i alkohola će izazvati buđenje u toku noći, budući da će nekoliko sati nakon što ste prestali da pijete, alkohol izazvati novi energetski skok u vašem telu. A kofein će vam otežati spavanje.

Nakon dugotrajnog uspavljivanja, ujutru ćete se probuditi iscrpljeni i mamurniji nego obično, jer alkohol kao i kofein dehidriraju vaš organizam.

Najbolje je da odvojite konzumiranje kofeina uz alkohol, a ako morate da završite obrok nekom kafom, odlučite se za kafu bez kofeina.

izvor: Stvar ukusa

Možda će vas interesovati i ovo: