Deset sitnih trikova koji će vas pretvoriti u kralja kuhinje
Deset sitnih trikova koji će vas pretvoriti u kralja kuhinje

Deset sitnih trikova koji će vas pretvoriti u kralja kuhinje

Ako želite lepu smeđu koricu na pečenju, meso pre pečenja obrišite papirnatim ubrusom kako bi uklonili dodatnu vlažnost. Ovo je samo jedan od trikova koji vas pretvaraju u odličnog kuvara.

1. Namočite crveni luk u hladnu vodu kako biste smanjili njegovu ljutinu. Ovaj trik iskoristite kada pripremate salatu ili neko drugo jelo koje zahteva sveže komadiće luka.

2. Uvek zalivajte supom, a ne običnom vodom i tako unapredite ukus svim jelima koje pripremate.

3. Dodajte prstohvat soli u bilo koju poslasticu sa čokoladom i tako naglasite ukus ove tamne namirnice.

4. Želite li svoje kubanje da dovedete na viši nivo, počnite da se sužite balzamiko sirćem. On se posebno dobro slaže s jagodama, pečenim povrćem i rezancima. Ne samo da je ukusan, već je i zdrav.

5. Ako želite lepu smeđu koricu na pečenju, meso pre pečenja obrišite papirnim ubrusima kako bi uklonili dodatnu vlažnost. Uvek meso stavljajte na vruć tiganj, i uvek osigurajte dovoljno mesta za termičku obradu na vrućoj podlozi. Nemojte preterivati s količinom mesa u tiganju.

6. Ulijte malo votke u testo za pitu, i tako ga učinite ekstra ‘pahuljastim’. Testo će vam bolje ispasti ako prilikom mešanja koristite hladne komadiće putera.

7. Želite li da vam kajgana bude rastresita i ukusna? Ubacite u njih nešto kukuruznog skroba koji ih sprečava da se jaja previše ispeku.

8. Ako nemate vremena za polaganu termičku obradu mesa ili dugu marinadu, sveže meso možete omekšati i s malo sode bikarbone. Snažan ukus sode u brzopoteznoj marinadi "kamuflirajte" s malo limunovog soka.

9. Održavajte kuhinjske noževe na pravilan način, pa će vam duže trajati, a jela će biti bolja. Nemojte ih previše namakati u vodi, perite ih ručno, a držite ih u drvenom stalku koji ih najmanje "troši".

10. Uskladite temperaturu hrane koju služite s tanjirima na koje ih stavljate. Topla jela poslužite na tanjuru koje ste na pet minuta zagrejali u peći na 200 stepeni, a dezerte na tanjirima koje ste dvadesetak minuta držali u zamrzivaču.

Izvor: b92

Možda će vas interesovati i ovo: