Evo kako je jednostavno moguće otkriti da li je meso sveže ili pokvareno

Evo kako je jednostavno moguće otkriti da li je meso sveže ili pokvareno

 

Kada odemo u mesara ili supermarket i gledamo meso iza frižidera, većina nas nije u stanju da otkrije da li je ono sveže ili pokvareno. Ipak, postoje neki trikovi koji pokazuju da li je meso bezbedno za konzumiranje ili ga ne treba kupiti.

„Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro“, tvrdi Elizabet Rosike iz Nemačkog poljoprivrednog centra. A da to primetite, potrebno vam je samo par sekundi.

„Masnoća mesu daje aromu“, kaže Rosike i dodaje da bi kvalitetno meso moralo da ima malo unutarmišićne masti, a to se vidi po belim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Najbolje je uvek kupovati domaće sveže meso, ali to nije uvek moguće, pa je bolje birati meso koje dolazi iz bliskog geografskog područja, jer ono nije dugo putovalo do radnje. Osim informacija koje su napisane na pakovanju, treba dobro pogledati i samo meso, piše 24sata.

Boja mesa zavisi od vrste – teletina bi trebalo da bude svetla, ali ne beličasta,a isto važi i za živinsko meso. Sveža govedina je srednje crvene boje, ne tamno crvene boje, a svinjetina svetloroze boje.

„Ako vidite nijanse sivog na mesu, bežite glavom bez obzira“, naglašava Rosike.

Čvrstoća mesa je isto jasni pokazatelj svežine. Kad prstom pritisnete meso, ako je sveže brzo će se vratiti u prvobitan položaj, a ako je staro, ostaće udubljenje.

Možda će vas interesovati i ovo: