Evo kojih kuhinjskih namirnica treba odmah da se rešite

Evo kojih kuhinjskih namirnica treba odmah da se rešite

Vreme je da pregledate svoje kuhinjske elemente i proverite kojim je namirnicama istekao rok trajanja

Odvojite vreme kako biste pregledali svoje kuhinjske elemente i rešili se starih namirnica kojima više ni ne znate rok trajanja.

1. Orašasti plodovi
Vreme je da kesice s mešanim orašastim plodovima koje su već neko vreme otvorene bacite. Ali, u slučaju da orašati plodovi nisu ustajali, neka vam posluže kao zdrav izbor hrane za grickanje.

2. Ulje i sirće
Kada kuvate najčešće koristite uvek jednu ili dve vrste ulja i sirćeta, zato dobro pregledajte ostala ulja koja se ređe nađu u vašim rukama, i ako im je rok trajanja istekao, rešite ih se.

3. Sušene mahunarke
Ako već duže vreme zaobilazite sušene mahunarke koje se nalazi u kesi, sada je vreme da ih ili iskoristite i napravite ukusno jelo ili da ih bacite.

4. Začini
Već godinama u špajizu držite začine koje nikada niste upotrebili tokom kuvanja? Sada je vreme da napravite malo mesta u špajizu i ostavite samo one esencijalne začine koji su vam uvek pri ruci dok kuvate.

5. Testenina
Iskoristili ste pola pakovanja testenine za ručak koji ste napravili pre nekoliko meseci, i od tada stoji na vašoj polici. Svakako proverite datum proizvodnje, a ako testenina još uvek valja, uzmite sos koji obožavate, skuvajte preostalu testeninu i jednu opciju za ovonedeljni ručak već imate.

6. Čokolada
Najteže je oprosititi se od čokolade, ali kada je rok trajanja odavno prošao znate da je vreme. Pogotovo ako ste primetili da se omot polako mrvi i da su se bele naslage pojavile na kockicama čokolade.

7. Smeđi šećer
Kada pravite kolače, u većini recepata smeđi šećer je neophodan. No, ako ga već neko vrijeme niste koristili svakako provjerite kako izgleda jer ako je u potpunosti očvrsnuo, vrijeme je da ga se riješite.
Pogledajte i Ove namirnice imaju kraći rok trajanja nego što mislite

8. Krekeri
Znate i sami da su velike šanse da ćete morati baciti ostatak krekera koji se nalaze u već otvorenim kutijama. Nažalost, krekeri su takve namirnice koje ne mogu dugo stajati jer brzo postanu ustajale.

Izvor: Zadovoljna

Možda će vas interesovati i ovo: