Evo šta sve možete sa kesom smrznutog graška!
Za zdrave zelene zalogaje može vam poslužiti i pakovanje smrznutog svežeg graška čiji su ukus i nutritivna vrednost nepromenjeni, a osim toga - povoljan je.
Grašak dolazi iz porodice mahunarki, u njemu su uživali još stari Rimljani, Egipćani i Grci, a danas se koristi u celom svetu.
Jako je hranjiv i bogat vlaknima, a samo jedna šoljica kuvanog graška (160 g) osigurava 134 kalorije i samo 0,4 grama masti.
Veoma je bogat proteinima, u jednoj šoljici graška nalazi se 8,6 grama što zadovoljava 17 posto preporučenog dnevnog unosa za proteinima i 8,8 g vlakana što zadovoljava čak 35 posto preporučenog dnevnog unosa vlakana.
Osim toga, ova pristupačna i povoljna namirnica sjajan je izvor brojnih minerala i vitamina, u prvom redu A, C, B1, K i folata i mangana.
Zašto biste od smrznutog graška pravili samo kuvana jela?
Odmrznite ga, kratko prokuvajte i ohlađen ubacite u mikser s omiljenim začinima i dobićete ukusan i zdrav zeleni namaz. Kombinujte namirnice i začine i uživajte u finim ukusima.
U uzavrelu vodu stavite grašak i kuvajte dva-tri minuta, a zatim ga potopite u hladnu vodu kako bi zadržao zelenu boju i da biste sprečili dalje kuvanje. Kad se grašak ohladi, pripremajte ga na sledeće načine:
Namaz s pršutom i ljutenicom
Zagrejte rernu na 180°C i na lim koji ste obložili papirom za pečenje stavite kriške pršute i pecite dok ne postanu hrskave (10-15) minuta. Kad se ohlade, razlomite ih na komadiće.
U blender stavite jednu šoljicu graška, četvrtinu šoljice zrelog avokada, jednu veliku kašiku maslinovog ulja i četvrtinu čajne kašičice soli i mutite dok ne dobijete glatku smesu.
Desetak manjih kriški tostiranog hleba premažite namazom i ukrasite komadićima hrskave pršute i komadima pržene ljutenice.
Zeleni humus
U blenderu izmiksajte jednu šoljicu graška i četvrtinu šoljice belog pasulja, istisnite jedan čen belog luka, dodajte dve čajne kašičice limunovog soka, dve kašike namaza od susama, pola čajne kašike mlevenog kumina i pola kašičice soli i mutite dok ne dobijete glatku smesu.
Na desetak manjih kriški tostiranog hleba namažite namaz i ukrasite ga zrnima graška pa pokapajte s ekstra devičanskim maslinovim uljem i posipajte sveže mlevenim biberom.
Zeleni namaz s mentom i rikotom
U blenderu izmešajte jednu šoljicu graška, dve čajne kašičice sveže mente, dve velike kašike maslinovog ulja, jednu kašiku naseckanih pinjola i pola čajne kašičice limunovog soka pa mutite dok ne dobijete glatku smesu koju ćete posoliti prema potrebi.
Tostirane komade hleba premažite s jednom velikom kašikom sveže rikote (oko desetak manjih kriški hleba). Na svaku stavite dve kašičice izmiksanog graška pa ukrasite svežim naseckanim listićima mente i izrendanom koricom limuna i pokapajte ekstra devičanskim maslinovim uljem.
Izvor: Cure.ba