Izbegnite greške koje većina radi kada priprema mleveno meso

Izbegnite greške koje većina radi kada priprema mleveno meso

Mleveno meso je osnovni sastojak mnogih jela, kao što su špageti bolonjeze, lazanje ili ćufte. Međutim, često se dešava da tokom njegove pripreme pravimo greške koje mogu uticati na ukus i teksturu jela.

U nastavku pročitajte pet najčešćih grešaka koje ljudi prave prilikom pripreme mlevenog mesa i kako ih izbeći.

Mleveno meso iz supermarketa

Meso koje kupujemo u većini supermarketa često nije napravljeno od najsvežijih komada mesa. Takođe, nije uvek moguće sa sigurnošću znati od kojih delova mesa je napravljeno. Da biste bili sigurni u svežinu i kvalitet mesa, bolje je da sami odaberete komad mesa u mesari i da ga mesar samelje pred vama.

Birate mleveno meso sa premalo masti

Ljudi se često odlučuju za mleveno meso sa malo masti misleći da je to zdraviji izbor. Međutim, meso sa premalo masti može biti suvo i neukusno, posebno kada se koristi u receptima koji zahtevaju duže kuvanje, kao što su sosovi ili supe. Umesto toga, birajte meso sa nešto većim sadržajem masti, kao što je mleveno goveđe sa oko 15-20% masti, kako bi vaše meso bilo sočnije, a hrana bogatijeg ukusa.

Meso stavljate na tiganj direktno iz frižidera

Kada hladno mleveno meso stavite direktno na tiganj, može doći do neravnomerne i nepotpune termičke obrade mesa, što može biti opasno zbog potencijalne bakterijske kontaminacije. Umesto toga, sačekajte nekoliko minuta da meso dođe na sobnu temperaturu pre nego što ga stavite na tiganj. Ovo će obezbediti ravnomernu toplotnu obradu i smanjiti rizik od bolesti koje se prenose hranom.

Previše mešate dok se meso kuva

Prečesto mešanje može narušiti strukturu mesa i ispariti sve njegove sokove. To će dovesti do toga da se komadi mesa pretvore u suve grudvice umesto da budu sočne. Da biste izbegli ovu grešku, pustite da meso prvo lagano porumeni sa jedne strane pre nego što ga promešate i pustite da se kuva bez previše mešanja.

Ne kuvate meso dovoljno dugo

Kada pripremate jela sa mlevenim mesom, važno je da ga potpuno zagrejete kako biste izbegli rizik od trovanja hranom. Meso treba da dostigne unutrašnju temperaturu od najmanje 71 °C, kako bi se uništile sve potencijalno opasne bakterije. Koristite digitalni termometar za hranu da biste bili sigurni da je meso pečeno pre serviranja.

Izvor: n1info.rs

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.