Kada stavljate vruću hranu u frižider stvara se opasna zona: Stručnjaci upozoravaju na posledice

Kada stavljate vruću hranu u frižider stvara se opasna zona: Stručnjaci upozoravaju na posledice

Frižideri su dobri u održavanju hladnoće, iako nisu dobri za hlađenje stvari“, kaže Kif Šnajder, profesor bezbednosti hrane na Univerzitetu Florida, za simplyrecipes.com.

„Dakle, ako imate mali tanjir sa ostacima tople hrane, nema problema, možete da ga stavite u frižider. Ali, ako imate litar domaćeg sosa za špagete, koji je upravo skinut sa šporeta, to ne sme u frižider.“

Šnajder kaže da je jednom prilikom napravio litar domaćeg sosa za špagete i nije ga pustio da se dovoljno ohladi pre nego što ga je stavio u frižider. „Kada sam se probudio sledećeg jutra, moj frižider i sve što je bilo u njemu imalo je temperaturu od prijatnih 21 stepen. Morao sam sve da bacim“, rekao je.

Stavljanje velike količine veoma vruće hrane u frižider uzrokuje zagrevanje celog frižidera. I to stvara savršeno okruženje za razmnožavanje mikroba na svemu što se nalazi u frižideru: tako nastaje „opasna zona“.

Šta je „opasna zona“?

Da biste sačuvali hranu, ključno je da sprečite da dostigne temperature između 4 stepena i 60 stepeni, opseg koji Uprava za poljoprivredu SAD-a naziva „opasna zona“.

Pri tim temperaturama, bakterije se brže množe.

„Kada hrana ostane u ‘opasnoj zoni’ duže vreme, štetne, pa čak i smrtonosne bakterije, poput E. coli i salmonela, mogu se udvostručiti svakih 20 minuta, što znači da se mali broj bakterija može brzo pretvoriti u veliku populaciju“, kaže Darin Detviler, profesor politike hrane i društvene odgovornosti kompanija na Univerzitetu Northeastern.

Možete pustiti vruću hranu da se ohladi van frižidera, ali imajte pri ruci termometar za hranu. Kada dostigne 60 stepeni, nemojte je ostavljati napolju duže od dva sata. Pokušajte da je ohladite brzo ispod 4 stepena. Hrana ostavljena u „opasnoj zoni“ duže od dva sata trebalo bi da se baci.

4 saveta za brzo hlađenje hrane:

Podelite vruću hranu u plitke posude pre nego što je stavite u frižider. Manje porcije omogućavaju brže hlađenje hrane.

Ne slažite posude u frižider dok se hrana potpuno ne ohladi. To može uzrokovati duže hlađenje jer se toplota prenosi na gornje posude.

Proverite da li je vaš frižider postavljen na 4 stepena ili niže i napravite prostor za tople posude kako bi bila obezbeđena dobra cirkulacija vazduha sa svih strana.

Potopite posude u hladnu vodu ili ih stavite u ledenu kupku kako biste brže snizili temperature.

Šta raditi ako zaboravite?

Svima nam se desilo. Ostavite vruću hranu da se hladi na pultu i potpuno zaboravite na nju. Kako da znate da li je bezbedno da je jedete?

„Kada niste sigurni, bacite“, kaže registrovani dijetetičar-nutricionista Džen Bruning, portparol Akademije za ishranu i dijetetiku. „Lako kvarljiva hrana koja se zaboravi na pultu, isključenom šporetu, na piknik stolu, itd., treba da je bacite ako se ne stavi odmah u frižider. Ne igrajte se sa tim, ni sa sobom ni sa drugima.“

izvor: danas.rs

Možda će vas interesovati i ovo: