Kako da napravite picu poput pravih Italijana

Kako da napravite picu poput pravih Italijana

Nema popularnije brze hrane od tople pice. A možda je ovaj italijanski specijalitet greh svrstavati u tu kategoriju?

U svakom slučaju, možete iskustvo jedenja pice podići na viši nivo, ako ovladate veštinom njenog pravljenja. Evo kako se pravi klasična italijanska pica (u kućnim uslovima). 

Za izradu testa, potrebni su vam:

1 kg mekog belog brašna tip 400

1 kašičica sitne morske soli

2 pakovanja suvog kvasca

1 kašika šećera

4 kašike maslinovog ulja

650 ml mlake vode

Pomešajte brašno i so na čistoj radnoj površini i napravite u udubljenje u središtu. U jednoj posudi pomešajte kvasac, šećer, maslinovo ulje i vodu i ostavite nekoliko minuta da kvasac odreaguje. Potom tu mešavinu ulijte u udubljenje koje ste napravili u gomilici brašna. Koristeći viljušku postepeno ubacujte brašno sa oboda udubljenja i mešajte ga sa tečnim sastojcima. Postepeno dodajite sve više brašna, a kada smesa postane nešto kompaktnija, dovršite posao mešenja rukama posutim brašnom. Mesite testo napred-nazad, dok ne dobijete glatku elastičnu masu. 

Smestite kuglu testa u veliku činiju posutu brašnom i pokrijte je vlažnom krpom. Pustite testo da nadolazi barem jedan sat, dok se ne udvostruči. 

Tada izvadite testo na radnu površinu posutu brašnom i mesite ga tako da istisnete balončiće vazduha iz njega. Možete ga koristiti odmah, ili ga umotati u providnu foliju i staviti u frižider ili zamrzivač do sledeće upotrebe. Ako ga koristite odmah, podelite testo na onoliko kuglica, koliko pica želite da napravite. Od ove količine možete dobiti od šest do osam pica srednje veličine. 

Razvucite testo oklagijom na željenu debljinu, stavite sastojke po želji i ubacite je u vrelu rernu koju ste prethodno uključili na maksimalnu temperaturu. Ako imate rernu s ventilatorom, obavezno uključite i njega. 

Ako vas interesuje kako picu prave pravi majstori iz njenog rodnog grada Napulja, pogledajte  video ispod

Izvor: B92

Možda će vas interesovati i ovo: