Kako da otopite čokoladu na 2 načina (RECEPT)

Kako da otopite čokoladu na 2 načina (RECEPT)

Bilo da želite da napravite ukrase od čokolade ili da prelijete poslastice, veoma je važno da čokoladu otopite na pravilan način.

Topljena čokolada je osnosvni sastojak mnogih poslastica i koristi se kao dodatak raznim filovima, ali i kao dekoracija. Predstavljamo vam dva osnovna načina za topljenje čokolade.

Kuvanje na pari

Najosnovniji način topljenja čokolade je kuvanjem na pari. Naime, potrebno je da u šerpicu sipate malo vode, stavite na umerenu vatru i preko šerpice stavite posudu sa komadićima čokolade. Veoma je važno da posuda sa čokoladom ne dodiruje vodu, ali i da voda ne vri već struji na umerenoj temperaturi. Takođe, u toku ovog postupka je neophodno stalno mešanje čokolade kako bi se ravnomerno otopila.

Topljenje u mikrotalasnoj rerni

Čokoladu možete otopiti i u mikrotalasnoj rerni. Važno da čokoladu izlomite na manje delove i stavite u posudu koja se može zagrevati u mikrotalasnoj rerni. Podesite kuhinjski aparat na najmanju jačinu i stavite posudu sa čokoladom. Neka se zagreva oko 30 sekundi, zatim izvadite posudu i dobro promešajte čokoladu, a nakon toga je ponovo zagrevajte, takođe na najmanjoj jačini, ovog puta samo 10-15 sekundi. Posle zagrevanja ponovo promešajte čokoladu. Veoma je važno da čokoladu topite na najmanjoj jačini kako ne bi izgorela.

Imajte u vidu da se tamna, odnosno čokolada za kuvanje lakše topi od čokoladne. Takođe, ukoliko se plašite da će vam čokolada izgoreti, najbolje je da prve pokušaje napravite sa jeftinijom čokoladom dok se ne uvežbate.

Izvor: Stvar ukusa

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.