Kako da pripremite savršeno pečeno pile

Kako da pripremite savršeno pečeno pile

Želite pečeno pile sa hrskavom kožicom i sočnim mesom? Evo nekoliko korisnih saveta za priremu pečenog pileta.

Hrskavo spolja i mekog i sočnog mesa sa savršenim spojem ukusa. Pečeno pile iz rerne zaslužuje malo više pažnje i malo više začina od obične soli.

Prvi koraci

Za ukusno pile potrebno vam je, naravno, zdravo pile. Najbolje je da je piletina domaća. Dobro očistite pile, operite pod mlazom vode i osušite krpom ili ubrusima spolja i iznutra. Premažite ga maslinovim uljem ili puterom. (Poželjno je da pile odstoji na sobnoj temperaturi pre pečenja 30 minuta). Zavrnite krilca i povežite noge kuhinjskim koncem.

Dodaci i začini

Za ukusno pečeno pile važni su, pored soli i bibera, i beli i crveni luk, majčina dušica i pileći bujon. Pripremljeno, nauljeno pile pospite solju i biberom iremažite iznutra začinskim puterom.

Slavni kuvar Džejmi Oliver savetuje da pile „opkolite“ šargarepama, celerom, crvenim i belim lukom i napunite jednim limunom. Koristite 2 luka srednje veličine, 2 šargarepe, 2 štapića celera, 1 beli luk (čitav), 1 limun, morsku so, maslinovo ulje, biber i malu vezicu bilja – majčina dušica, ruzmarin, lovor ili žalfija (ili mešavina ovih biljaka).

Beli luk podelite na čenove, ali ih ostavite neoguljene, a povrće nasecite na krupne komade. Sve povrće stavite u vatrostalnu posudu u koju ste stavili maslinovog ulja, pa stavite pripremljeno pile (nauljeno, posoljeno, pobibereno i povezano) preko povrća. U unutrašnjost pileta stavite limun, koji ste prethodno malo rukom izvaljali po stolu da bi omekšalo i izbušili viljuškom. Ubacite u pile i začinsko bilje. Na temperaturi od oko 200 stepeni pile pečete 1 sat i 20 minuta (ako dodajete ikrompir ubacite ga 45 minuta pre kraja pečenja). Ukoliko je potrebno zalijte pile i povrće bujonom ili vodom.

Izvor: Lifepress magazin

Možda će vas interesovati i ovo: