Kako da se čorba ne pokvari i još 10 genijalnih trikova

Kako da se čorba ne pokvari i još 10 genijalnih trikova

Ove kulinarske cake će od potencijalnih katastrofa napraviti savršena jela.

Presoljeno meso ili ulje koje prska po celoj kuhinji najava Armagedona? E, pa, odahnite. Nisu. Iako vam se ti problemi čine kolosalni i mislite da nema rešenja, setite se da rešenja uvek ima. Evo šta treba da radite u situacijama koje vas bacaju u očaj:

- Krompir u musaki biće sočniji ako ga prethodno oljuštite, isecete na kolutove i ostavite preko noći u frižideru, potopljen u mleko. Isto mleko kasnije možete da dodate ulupanim jajima i time prelijete musaku.

- Sosovi će biti zdraviji, ukusniji i gušći ako u njih dodate sitno seckanu zelen za supu i sve raskuvate.

- So se neće zgrudvati ako u teglicu dodate nekoliko zrna pirinča.

- Toplu, masnu supu najbolje ćete procediti ako je presipate u sud preko čiste krpe ovlažene u hladnoj vodi. Sva masnoća zadržaće se na krpi.

- Jelo će se brže skuvati ako ga kuvate u poklopljenom sudu.

- Da ulje ili mast ne bi prskali pri prženju dodajte malo soli u posudu.

- Da se čorba u letnjem periodu ne bi brzo pokvarila dok je još vrela dodajte joj "na vrh noža" sode bikarbone.

- Da pečenje ne bi zagorelo ili se presušilo prekrijte ga masnom hartijom preko koje ćete raširiti pak-papir. Isto važi i za kolače.

- Da se kiseli kupus, gulaš paprikaš i sl. dobro skuvaju i budu sočni i mekani možete ispod poklopca staviti masnu hartiju.

- Kad jelo zagori šerpu odmah skinite sa šporeta, okrenite poklopac naopako i tako poklopljenu šerpu spustite pod mlaz hladne vode desetak minuta. Jelo preručite u čistu šerpu i miris zagorelog se neće osećati.

- Presoljeno pečenje uvijte u čistu salvetu pokvašenu vodom. Preko salveta pospite malo soli, pa sve stavite u veći sud i poklopite. Posle pola sata skinite salvetu. Na njoj će se obrazovati sitni kristali soli izvučene iz pečenja.

Izvor: prva/kuvarica.net

Možda će vas interesovati i ovo: