Kako izabrati savršenu lubenicu
Kako izabrati savršenu lubenicu

Kako izabrati savršenu lubenicu

Sezona lubenica uveliko je stigla, a večito pitanje za sve ljubitelje je kako izabrati onu savršenu? Iako je kupovina lubenice najčešće lutrija, nekoliko pokazatelja vam može pomoći da izaberete najslađu.

Sajt "Bright side" navodi nekoliko jednostavnih načina da izaberetu uvek najslađu lubenicu:

1. Mračna strana lubenice
Svaka lubenica ima svoju "nesunčanu" stranu, odnosno mesto koje je dodirivala zemlju dok je rasla. Što je tamniji i žući taj deo kore lubenice to je veća verovatnoća da će lubenica da bude slatka i zrela.

2. Šare
Birate savršenu lubenicu? Greška. Baš one koje imaju braonkaste šarice po sebi su najslađe, navodi sajt "Bright side". Te šare nastaju od toga što su pčele više puta posećivale oprašeni cvet lubenice.

3. Dečak ili devojčica?
Lubenice koje su izdužene su dečaci, i one su vodenastije. Ukoliko volite da vaša lubenica bude veoma slatka, teba da birate okrugle lubenice, koje se zovu "devojčice".

4. Zlatna sredina
Lubenica ne bi trebalo da bude prevelika, a ni previše mala ako želite da bude slatka. Takođe, trebalo da bi da deluje "teško" za svoju veličinu, odnosno kada je podignete da se iznenadite koliko je zapravo teška.

5. Peteljka
Suva peteljka govori da je lubenica zrela. Ako je peteljka zelena, to znači da je prerano ubrana i da verovatno nije dovoljno slatka.

Izvor: N1

Možda će vas interesovati i ovo: