Kako pravilno prati voće i povrće?

Kako pravilno prati voće i povrće?

Poštujući nekoliko jednostavnih saveta, zaštitite sebe i ukućane od trovanja sirovim namirnicama.

Pre čišćenja voća i povrća, potrebno je očistiti i radnu površinu, daske i pribor za sečenje i dobro oprati ruke sapunom i toplom vodom. Ako pribor nije čist, bakterije s površine sirove hrane mogu doći u unutrašnjost tokom sečenja i guljenja. 

Kako bi voće i povrće bili sigurni za jelo, potrebno ih je dobro oprati kako biste se rešili svih bakterija i hemikalija koje se nalaze na površini, a ispiranje pod mlazom vode često nije dovoljno. 

Zeleno lisnato povrće je tako potrebno razdvojiti i držati potopljene u vodi nekoliko minuta. Potom listove treba ocediti i ponoviti postupak. Voda će biti dovoljna za povrće organskog porekla, ali ako niste sigurni u metod uzgoja, operite ga i sirćetom. 

Pomešajte dve šoljice vode s pola šoljice destilovanog belog sirćeta i u mešavinu umačite listove povrća pet minuta pa isperite čistom vodom. Osušite čistim kuhinjskim krpama. Tako se smanjuje, ali ne uklanja prisustvo bakterija, a sirće delimično može uticati na teksturu i ukus hrane. 

Povrće poput brokolija i karfiola potrebno je držati u hladnoj vodi jedan minut pre pranja vodom ili kombinacijom sirćeta i vode. Povrće i voće s debljom korom, poput paradajza i manga, potrebno je pre pranja iščetkati četkom namenjenom isključivo za sirove namirnice. 

Potrebno je oprati i plodove čija se kora ne jede, poput lubenica i dinja, kako bakterije s površine ne bi došle na meso tokom sečenja. Većina bakterija će se zadržati i na ostacima zemlje kojima neko povrće i voće mogu biti prekriveni. U tom slučaju je potrebno najpre isprati namirnicu pod mlazom vode, zatim je dobro istrljati pa tek onda pripremati za jelo. Osim sirćeta, protiv pesticida i bakterija deluje i kombinacija soli i limunovog soka. Napunite posudu vodom i dodajte joj kašiku soli i sok jednog limuna. Stavite u mešavinu željeno voće ili povrće i pustite da stoji 10-15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite. 

Ako ne želite da perete namirnice ničim drugim osim čistom vodom, onda ih potopite tokom noći u vodu i sledećeg jutra isperite mlakom vodom. Povrće i voće nemojte prati čim ga kupite, jer će se tako brže pokvariti. Na bilo koji od navedenih načina namirnice operite neposredno pre upotrebe. 

Sprej za uklanjanje hemikalija mora delovati barem deset minut

Povrće i voće mogu se oprati i pomoću spreja jednostavnog za pripremu. Kupite bočicu s raspršivačem i operite je. Ulijte u nju kašiku sveže ceđenog soka limuna, dve kašike sirćeta i 250 ml vode. Dobro zatvorite i žestoko protresite kako bi se sastojci izmešali. Voće i povrće pre upotrebe poprskajte tom mešavinom, pustite da deluje desetak minuta i isperite pod mlazom hladne vode. Čistom krpom obrišite pre guljenja i sečenja. Nakon ispiranja, ukus i miris sirćeta se neće osetiti. 

Najmanje se tretiraju kelj, patlidžan, karfiol i ananas 

Unos voća i povrća tretiranog pesticidima moguće je smanjiti kupovanjem organski proizvedene hrane, ali je to mnogima finansijski neprihvatljivo. 

Ukoliko ne možete doći do organskih namirnica, birajte one koje se najmanje tretiraju pesticidima. U tu grupu spadaju kelj, luk, špargle, patlidžan, dinja, karfiol, mango, kivi, avokado, ananas i grejp. 

Kod agruma je, međutim, potreban dodatan oprez i ne preporučuje se upotreba njihove kore, na primer u spremanju kolača.

Izvor: 24SATA.HR

Možda će vas interesovati i ovo: