Kako prepoznati da li je meso pokvareno?

Kako prepoznati da li je meso pokvareno?

Bilo da su u pitanju odresci, ražnjići, faširano meso za ćevape, pljeskavice... bitno je da znate da prepoznate da li je meso koje kupujete pokvareno.

Jarka crvena boja često može da prevari, ali siguran pokazatelj je sigurno neprijatan miris mesa. 

Međutim, idemo ispočetka. 

Kada birate meso, prvo što treba da uradite jeste da pogledate datum proizvodnje/rok trajanja mesa. 

Boja mesa, kako smo već spomenuli, može prevariti. Svetlocrvena boja ne znači da je meso sveže, niti tamnija boja ne znači da je meso pokvareno. Boja zavisi od izloženosti kiseoniku, ali i toplini i svetlu u prodavnici. 

Pomirišite meso, to je sigurno najbolji pokazatelj. Ukoliko miriše neprijatno, nije dobro za jelo, ma koliko da vam izgleda sveže. 

Ako meso ima sluzavu teksturu, to verovatno znači da su se bakterije počele množiti na površini. 

A šta je s mesom ispod folije? 

Prodavnice mogu imati različite dane dolaska sveže robe, zato je najbolje saznati informaciju iz pouzdanih lokalnih izvora. 

Držite se delova radnje gde se obično nalaze sveži proizvodi kao što su voće i povrće, i sveža riba i meso. Upakovano meso ne kupujte ako je rok trajanja blizu isteka. 

Zanimljivo je da se piletina, govedina i neki plodovi mora pakuju u ambalažu od stiro-pene. Ispod mesa se nalazi podloga koja upija tečnost koja izlazi iz njega. Imajte na umu da je višak tečnosti pokazatelj starosti. 

Ako se meso na polici nalazi već neko vreme, tečnost ipak ne mora biti vidljiva, jer je upija podloga koja se nalazi u ambalaži. Kako onda otkriti skrivenu tečnost? Stisnite prstima meso, ako je tečnost ispod, pokazaće se sa strane.

Izvor: b92

Možda će vas interesovati i ovo: