Najveća greška pri prženju jaja, zbog čega ukus nije kao u restoranu
Najveća greška pri prženju jaja, zbog čega ukus nije kao u restoranu

Najveća greška pri prženju jaja, zbog čega ukus nije kao u restoranu

Savršeno pržena kajgana je mekana i vazdušasta. Ako jaja pržite na visokoj temperaturi, verovatno ćete ih prepržiti i isušiti.

Jaja su nepresušan izvor kulinarske inspiracije i izuzetno fleksibilna namirnica koju dodajemo u slana jela i deserte. Možemo ih pripremiti na mnogo načina, kuvamo ih, pržimo i poširamo.

Nije im potrebna duga termička obrada ili puno aditiva da bi imali dobar ukus. Zato je važno poštovati određena pravila prilikom njihove pripreme, prenosi Punkufer.

Najveća greška koju možemo da napravimo kada pripremamo jaja je što im ne pridajemo pažnju koju zaslužuju. Šta to tačno znači?

Ne izvadite jaja iz frižidera na vreme

Jaja iz slobodnog uzgoja imaće najbolji ukus. Izvadite ih iz frižidera i ostavite da se zagreju na sobnu temperaturu pre pripreme.

Svetski kuvari se slažu da jaja sobne temperature imaju bolji ukus i kremastiju teksturu nakon termičke obrade.

Ne umutite ih dobro

Kajgana u najboljim hotelima ima vazdušastu i mekanu teksturu. Ako želite da postignete tu mekoću, pre pečenja dobro umutite jaja.

Razbijte jaja u veliku činiju i dobro ih izmešajte viljuškom ili mutilicom dok se belance i žumanca potpuno ne sjedine. mućkajte ih najmanje 60 sekundi.

Pržite jaja na previsokoj temperaturi

Savršeno pržena kajgana je mekana i kremasta. Ako jaja pržite na visokoj temperaturi, verovatno ćete ih prepržiti i isušiti.

Da biste sprečili ovu pojavu, zagrevajte ih polako i na umerenoj temperaturi. Niža temperatura vam garantuje bolju kontrolu nad konačnim rezultatom.

Predugo pržite jaja

Sklonite jaja sa vatre pre nego što su potpuno pržena, savetuju majstori kuhinje. Toplota u tiganju će nastaviti da ih termički obrađuje čak i nakon što isključite šporet i završite ih na odgovarajući način.

Onog trenutka kada pržena jaja prebacite na tanjir i poslužite, biće savršeno pržena.

Ne dodajete masnoću

U tiganju sa nelepljivim dnom možete pržiti kajganu bez masnoće. Ali ako uživate u jajima kao iz najboljih restorana, ispecite ih sa malo ulja i/ili maslaca.

Izvor: n1info

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.