Nikada nemojte stavljati krišku limuna u piće
Foto: Thinkstock

Nikada nemojte stavljati krišku limuna u piće

Tokom leta uvek poželimo krišku limuna u svakom piću koje naručimo i to zbog toga što ta voćka pićima daje notu svežine, ali to zadovoljstvo bi trebalo izbegavati. Zašto? Zbog toga što je to voće veoma prljavo.

Istraživači su u studiji iz 2007. godine koristili po krišku limuna iz dvadeset i jednog restorana, nakon čega su uzete i stavljene na ispitivanje. Otkrili su da gotovo 70 odsto tih uzoraka poseduje 25 različitih vrsta mikroba.

"Mikrobi koji su pronađeni na uzorcima limuna mogu izazvati zarazne bolesti na različitim delovima tela, iako nije utvrđeno kolika je verovatnoća zaraze", napisali su istraživači.

"Šefovi restorana treba da budu svesni da kriške limuna koje dodaju u pića mogu imati potencijalno patogene mikrobe", navedeno je u studiji.

"Ljudi dodiruju limun, seku ga, prenose i stavljaju u čašu ili na ivicu čaše", rekao je doktor Filip Tierno, klinički profesor mikrobiologije i patologije na Univerzitetu Njujork i autor studije "Tajni život klica".

Ali, bez obzira na rizik, Tierno je rekao kako on uvek traži limun za piće, a da će ga vratiti ukoliko vidi da je barmen stavio svoje prste preko ivice čaše ili ako koristi prljave krpe za čišćenje.

"Morate obratiti pažnju", rekao je on.

Izvor: N1

Možda će vas interesovati i ovo: