Ovih 5 grešaka pravimo kod čišćenja kuhinje

Ovih 5 grešaka pravimo kod čišćenja kuhinje

Saznajte koji su to najčešći propusti kod čišćenja kuhinje.

Čak i ako redovno čistite svoju kuhinju, postoji verovatnoća da pravite neku od 5 najčešćih grešaka koje se mnogima događaju pri čišćenju kuhinje.

1. Preskačemo ručke i kvake
Vi i vaši ukućani nekoliko puta dnevno dodirujete ručku na frižideru, mikrotalasnoj, rerni, kvake na vratima i ručkice fioka pa ne čudi da se na njima može skupiti jako puno bakterija. Naučnom studijom pronađene su razne vrste bakterija koje mogu uzrokovati bolesti, poput Ešerihije koli na kvakama od vrata i ručkama od frižidera i mašine za sudove.

Zato, neka vam uđe u naviku čišćenje kuhinjskih kvaka i ručki koje često previdimo.

2. Ne čistimo dovoljno često rernu
Rernu ćete najlakše i najbolje očistiti tako da unutrašnjost pošpricate višenamenskim sredstvom za čišćenje i pustite da odstoji preko noći. Ujutru krpom uklonite svu prljavštinu i mrlje. Rešetke u rerni očistite tako da ih stavite u veliku kesu za smeće, pošpricajte s istim sredstvom za čišćenje i ostavite da odstoji preko noći. Iduće jutro rešetke samo isperite u vodi i sapunu i obrišite suvom krpom.
Kako biste rernu lakše održavali čistom, na dno stavite papir za jednokratnu upotrebu koji se sme koristiti u zegrejanoj rerni, a koji će zadržati sve što bi inače završilo na dnu rerne.

3. Stavljamo oštre noževe u mašinu za sudove
Oštri noževi, naročito oni s drvenim ručkama, ne bi se smeli prati u mašini za sudove jer se sa svakim pranjem nož otupljuje i previše troši. Osim toga, vaša mašina verovatno čisti puno većom snagom nego što je noževima potrebno. Zato, sve noževe, perite ručno kako bi duže trajali i bili oštri.

4. Ne čistimo temeljno deo rešetki na plinskom šporetu
Ploča šporeta jedno je od najmasnijih mesta u kuhinji. Ukoliko vaš plinski šporet ima "kapice" na rešetkama koje se mogu skidati, ne morate ih ribati do iznemoglosti. Najlakše ćete ih očistiti tako da ih zatvorite u plastičnu kesu sa zatvaračem u koju ste dodali oko 50 ml tečnog amonijaka.
Odložite kesu na papir za pečenje i pustite da odstoji preko noći i iduće jutro prebrišite sunđerom. Rešetke još uvek nisu čiste? Namočite ih u toploj vodi kojoj ste dodali deterdžent za pranje sudova koji će otopiti preostalu masnoću pa ih nakon nekoliko sati namakanja prebrišite.

5. Prvo peremo podove
Perete li ili usisavate kuhinjske podove pre nego što obrišete police i radne površine, samo zadajete sebi više posla jer će prašina i mrvice pasti na pod i opet ga zaprljati. Čistite ovim redom: prvo prebrišite police i fioke, zatim radne površine i na kraju operite pod.

Izvor: Zadovoljna

Možda će vas interesovati i ovo: