Ovo nikako ne radite sa mlevenim mesom

Ovo nikako ne radite sa mlevenim mesom

Neke činjenice o mlevenom mesu trebalo bi znati, budući da mogu ozbiljno narušiti zdravstveno stanje.

Nepravilno rukovanje svežim mesom može imati ozbiljnije posledice na naše zdravlje zbog bakterija. Poznato je tako da ga uvek treba dobro omotati pre spremanja u zamrzivač kako njegovi sokovi slučajno ne bi kapali po ostaloj hrani, da je važno iskoristiti ga u iduća dva do tri dana, a jednako je bitno detaljno oprati sav pribor koji koristimo prilikom pripreme dok je još sirovo kako se ne bi prenosile bakterije.

I dok stručnjaci kažu da neke vrste mesa poput piletine nije dobro prati pre pripreme jer tako širimo bakterije, a nećemo ih ubiti dok ga termički ne obradimo, treba znati da posebna pravila važe i za mleveno meso.

1. Mleveno meso nikada ne bismo trebali zamrzavati u originalnom pakovanju odnosno posudi presvučenoj prozirnom folijom. Ona je pretanka da bi ga prilikom zamrzavanja zaštitila od isušivanja. Stoga, meso treba umotati u foliju i zatim staviti u kesu za zamrzavanje kako bi što bolje bilo zaštićeno.

2. Nadalje, nije preporučljivo odmrzavati ga u mikrotalasnoj jer će se spoljni sloj doslovno skuvati dok se odledi onaj u sredini. Možda je bolje držati se klasične metode, odnosno uroniti ga u hladnu vodu i čekati.

3. Prilikom pripreme mesa u tiganju takođe se ne preporučuje da ga stavljate na nezagrejanu površinu jer će se zalepiti za dno iako u njemu ima masnoće. Radije zagrejte kašičicu ulja i zatim stavite meso pa pripremajte dalje onako kako ste zamislili.

Izvor: tportal.hr

Možda će vas interesovati i ovo: