Ovo voće i povrće ne bi trebalo da bude u istoj činiji
Foto: Thinkstock

Ovo voće i povrće ne bi trebalo da bude u istoj činiji

Loše odlaganje voća i povrća je najpogubnije - jer znači bacanje novca. Ako se namirnice ne čuvaju na adekvatan način, one vrlo brzo propadaju i trule.

Dobro znamo da se jabuke moraju držati odvojeno od drugog voća jer su osetljive, ali i da jedna trula jabuka može da "zarazi" celu činiju ili kesu.

Zanimljivo je da jabuka u sazrevanju može da uništi "brdo" lubenica ako su skladištene na istom mestu. Međutim, jabuka nije jedina koja nanosi štetu drugom voću.

U tu "opasnu" grupu još spadaju kruške, kajsije, breskve, šljive, banane, kivi i mango. Sve navedeno voće ispušta visoku koncentraciju etilena i time utiče na boju i sočnost, a time na kraju i na kvalitet voća u njihovoj blizini.

Što se povrća tiče, na etilen su osetljivi krompir, grašak, zelena salata, šargarepa, špargla i brukoli.

Krompir je posebno osetljiv pa njega treba čuvati da hladnom i tamnom mestu, daleko od svog voća i "štetnog" povrća, a kako bi se sprečilo njegovo klijanje.

Kada je u pitanju propadanje, najotporniji plodovi su višnje i borovnice.

Izvor: HR.N1

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.