Pažljivo: Kako prepoznati da li je meso sveže i zdravo?
Kako prepoznati da li je meso sveže i zdravo?

Pažljivo: Kako prepoznati da li je meso sveže i zdravo?

Ponekad je teško pronaći dobar komad mesa, pogotovo u velikim tržnim centrima.

Evo nekoliko saveta koji mogu biti važni u potrazi za kvalitetnim mesom, piše Atrijum.

Mleveno meso

Najsigurnija opcija je ona kada ga mesar melje pred vama. Sve drugo je nesigurno, tim više što meso jednom kad se usitni, ne može dugo da stoji, pa treba da se potroši za jedan, maksimalno dva dana.

Biftek

Ovaj najkvalitetniji komad junećeg ili goveđeg mesa, koji se, više ili manje pečen, priprema na žaru, pre svega mora biti svetlije boje i pun čvrstine. Ako je sive boje i pun vode, najverojatnije je bio smrznut.

Teleća džigerica

Ovo je poslastica koju građani rado kupuju, a ako je vidite u mesari, znači da je i ostalo meso sveže. Džigerica se prodaje i konzumira sveža, pa se ne preporučuje zamrzavanje. Ako je zdrava, onda je čvrsta i krvava, a ako nije, po neprijatnom mirisu sve će vam biti jasno.

Juneća plećka

Ako je zdrava i sveža, u oči će vam odmah upasti zdrava, crvena, lepa boja mesa i čvrsta tekstura. Primetite li primese sive ili crne boje, moguće da nije baš sveža..

Piletina

Piletina mora biti normalnog mirisa, svetle boje, a ne sme biti tamna oko kostiju i mlohava, jer to znači da je stara. Što se tiče ćurećeg mesa, obratite pažnju da su krila i prsa nežno roze boje, i da je batak malo tamniji, što je sasvim normalno i ne znači da meso nije sveže. Zelenkasta boja ćurećeg mesa znači da je meso staro.

Izvor: Radio Sarajevo

Možda će vas interesovati i ovo: