Pržite jaja na suncokretovom ulju? Evo zašto to više nećete da radite
Foto: Thinkstock

Pržite jaja na suncokretovom ulju? Evo zašto to više nećete da radite

Kokošja jaja predstavljaju odličan izbor za doručak, ali samo ako se pripremaju na pravi način.

Jaja su veoma hranljiva i zdrava, sadrže oko sedam grama proteina, a odličan su izvor fosfora, selena, riboflavina, pantotenske kiseline….

Međutim, pri spremanju treba voditi računa o masnoći, odnosno ulju na kojim ih pržite, a nutricionisti savetuju da suncokretovo zamenite maslinovim ulje.

Time ćete, osim esencijalnih antioksidansa koji su nam potrebni jer se bore protiv slobodnih radikala u organizmu, osigurati i znatno ukusniji obrok.

Dosadašnja istraživanja o zdravoj hrani pokazala su da priprema namirnica na biljnom ulju nije najbolji izbor za zdravlje. Razlog je što se prilikom zagrevanja ulja, reaguju sa kisonim i stvaraju supstance aldehidi koji su povezani s višim rizikom od raka i srčanim bolestima.

Iako je i maslinovo ulje biljno, zagrevanjem ovog ulja ipak se otpušta manje aldehida, a pošto se brže zagreva, jaja će se brže ispržiti i poprimiti punoću ukusa.

Izvor: B92

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.