SAVETI ZA KUPOVINU NAMIRNICA

SAVETI ZA KUPOVINU NAMIRNICA

Kada krenete u nabavku namirnica, trebalo bi da vodite računa kako o cenama tako i o kvalitetu, što znači da bi trebalo da obratite pažnju i na rok trajanja nekih namirnica i proizvoda.

Najlakše je sa proizvodima koji na samoj ambalaži imaju označen rok trajanje i datum proizvodnje. Ipak, može se desiti da konzervirane namirnice budu pokvarene i pre isteka roka trajanja. To ćete lako prepoznati po deformisanoj limenci konzerve, tj. po poklopcu naduvenom zbog gasova nastalih usled raspadanja namirnica. Takve konzerve ne bi smele da budu u prometu, jer upotreba pokvarenih namirnica može izazvati razna oboljenja i trovanja.

Kada je reč o ribi, da biste bili sigurni da je sveža, obratite pažnju na sledeće karakteristike: škrge su sočno crvene, kost oko škrga čvrsto prileže, meso je čvrsto (prilikom pritiska prsta ne sme ostati udubljenje), oči su bistre, a ljuske sjajne. Ribu koja ne odgovara ovom opisu obično prati i neugodan miris i ne treba je kupovati. Dobra smrznuta riba mora biti čvrsta i pokazivati iste karakteristike kao i sveža.

Ako kupujete živinsko meso, obratite pažnju na to koliko je staro. Poznato je da je mlada živina sočnija i prijatnija i da se može koristiti za pečenje, pohovanje i dinstanje, dok se starija živina uglavnom kuva. Postoji nekoliko parametra na osnovu kojih možete lako proceniti starost živinskog mesa. Ako je prsna kost mekana i savitljiva, reč je o mladoj živini. Sem toga, boja nogu mlade živine je svetla i glatka, a stare izrazitije tamna i hrapava.

Pri kupovini svinjetine, najbolje je uzimati svinjsko meso svetlije boje koje nije premasno. Crvena boja mesa ukazuje na to da je svinja stara jer je meso suvo.

Možda će vas interesovati i ovo: