Trikovi koji će vam olakšati pripremu ručka
Trikovi za pripremu ručka koji slede mogu vam samo poslužiti. Pogotovo jer vam se verovatno ne šeta po kuhinji satima nakon što dođete s posla.
Takođe, kada ste u žurbi, imate dug dan ili ste jako umorni, bilo bi dobro da pojedete obrok kod kuće. Ako nemate ništa pripremljeno, verovatno ćete se vratiti naručivanju pice ili odlasku u restoran brze hrane. Za ovakve dane ne zaboravite na trikove koji olakšavaju kuvanje.
Uz ove savete uvek ćete na stolu imati skuvan ručak:
Marinada
Gde ste jeli najsočnije meso? Možete da ga pripremite kod kuće i na njega ne morate dugo da čekate. Tajna je, naravno, u marinadi. Pre nego što meso stavite u zamrzivač ili odložite za naredni dan, prelijte ga marinadom. Kad poželite da pripremite ručak, on će već upiti sočnost i sve ukuse, a ručak će ipak biti brzo gotov, jer ne gubite vreme na mariniranje.
Prženje luka
Jelo je puno boljeg ukusa ako prvo popržite luk u tiganju, no često vas mrzi da čekate dok se karamelizuje. Da li se pronalazite u ovom scenariju? Zatim isprobajte trik sa sodom bikarbonom.
Ogulite i naseckajte luk na sitne komade i zagrejte ulje u većem tiganju. Rasporedite luk u jednom tankom sloju i pospite sodom. Pržite i mešajte dok ne omekšaju i potamne. Uštedećete puno vremena.
Koliko dugo ljuštite beli luk?
Da li ga ponekad ni ne dodate jer vam treba puno vremena za guljenje i pripremu? Stavite beli luk na dasku za sečenje i okrenite ga vodoravno. Prepolovite ga. Zatim ga izgnječite oštricom noža, uklonite ljusku i sam luk.
Ili odaberite drugi pristup i zgnječite čen belog luka dnom čaše. Stavite ga u zatvorenu posudu i snažno protresite kako biste odvojili ljusku i jezgro.
Omekšavanje putera
Zaboravili ste da izvadite puter iz frižidera i sad vam se ne čeka da omekša? Nemojte da zagrevate u mikrotalasnoj rerni, kako pripremljeno jelo ne bi bilo pretvrdo (npr. testo). U činiju sipajte 2 šolje vode i zagrevajte 2 minuta u mikrotalasnoj rerni. U međuvremenu naseckajte maslac na sitne komadiće i stavite ga na tanjir.
Otvorite rernu, izvadite posudu s vodom i stavite tanjir u nju – učinite to brzo kako biste sačuvali paru koju stvara voda. Maslac možete i naseckate ili uvaljate u plastičnu kesu.
Zaboravili ste da ohladite vino?
Uz ručak se služi čaša vina, a ako čašu volite da popijete uz jelo ili poslužite gostima, neka bude ohlađena. Kad to zaboravite, pripremite ledenu kupku: uzmite posudu i u nju stavite 2 kg leda i dve šoljice soli. Stavite bocu unutra i zatim je napunite vodom. Vino će se brzo ohladiti.
Izvor. danas.rs