Trikovi koji će vam olakšati pripremu ručka

Trikovi koji će vam olakšati pripremu ručka

Trikovi za pripremu ručka koji slede mogu vam samo poslužiti. Pogotovo jer vam se verovatno ne šeta po kuhinji satima nakon što dođete s posla.

Takođe, kada ste u žurbi, imate dug dan ili ste jako umorni, bilo bi dobro da pojedete obrok kod kuće. Ako nemate ništa pripremljeno, verovatno ćete se vratiti naručivanju pice ili odlasku u restoran brze hrane. Za ovakve dane ne zaboravite na trikove koji olakšavaju kuvanje.

Uz ove savete uvek ćete na stolu imati skuvan ručak:

Marinada

Gde ste jeli najsočnije meso? Možete da ga pripremite kod kuće i na njega ne morate dugo da čekate. Tajna je, naravno, u marinadi. Pre nego što meso stavite u zamrzivač ili odložite za naredni dan, prelijte ga marinadom. Kad poželite da pripremite ručak, on će već upiti sočnost i sve ukuse, a ručak će ipak biti brzo gotov, jer ne gubite vreme na mariniranje.

Prženje luka

Jelo je puno boljeg ukusa ako prvo popržite luk u tiganju, no često vas mrzi da čekate dok se karamelizuje. Da li se pronalazite u ovom scenariju? Zatim isprobajte trik sa sodom bikarbonom.

Ogulite i naseckajte luk na sitne komade i zagrejte ulje u većem tiganju. Rasporedite luk u jednom tankom sloju i pospite sodom. Pržite i mešajte dok ne omekšaju i potamne. Uštedećete puno vremena.

Koliko dugo ljuštite beli luk?

Da li ga ponekad ni ne dodate jer vam treba puno vremena za guljenje i pripremu? Stavite beli luk na dasku za sečenje i okrenite ga vodoravno. Prepolovite ga. Zatim ga izgnječite oštricom noža, uklonite ljusku i sam luk.

Ili odaberite drugi pristup i zgnječite čen belog luka dnom čaše. Stavite ga u zatvorenu posudu i snažno protresite kako biste odvojili ljusku i jezgro.

Omekšavanje putera

Zaboravili ste da izvadite puter iz frižidera i sad vam se ne čeka da omekša? Nemojte da zagrevate u mikrotalasnoj rerni, kako pripremljeno jelo ne bi bilo pretvrdo (npr. testo). U činiju sipajte 2 šolje vode i zagrevajte 2 minuta u mikrotalasnoj rerni. U međuvremenu naseckajte maslac na sitne komadiće i stavite ga na tanjir.

Otvorite rernu, izvadite posudu s vodom i stavite tanjir u nju – učinite to brzo kako biste sačuvali paru koju stvara voda. Maslac možete i naseckate ili uvaljate u plastičnu kesu.

Zaboravili ste da ohladite vino?

Uz ručak se služi čaša vina, a ako čašu volite da popijete uz jelo ili poslužite gostima, neka bude ohlađena. Kad to zaboravite, pripremite ledenu kupku: uzmite posudu i u nju stavite 2 kg leda i dve šoljice soli. Stavite bocu unutra i zatim je napunite vodom. Vino će se brzo ohladiti.

Izvor. danas.rs

Možda će vas interesovati i ovo: