Upozorenje: 3 znaka da jedete previše soli

Upozorenje: 3 znaka da jedete previše soli

Prema brojnim istraživanjima dokazano je da ljudi dnevno pojedu čak tri puta više soli od dozvoljene količine, a to uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme.

Ako primetite jedan od ova 3 znaka, onda ste u svoj organizam uneli previše soli:

Imate problema s bubrezima

Natrijum utiče i na funkciju bubrega, a previše soli i natrijuma uzrokuje stvaranje bubrežnog kamenca. Stručnjaci kažu da bi osobe koje imaju problema s bubrezima unos soli trebalo da ograniče na maksimalno jednu malu kašiku dnevno, a u zavisnosti od težine zdravstvenih problema količina bi trebalo da bude još manja.

Odjednom se osećate naduto i natečeno

Samo jedan dan preterivanja s unosom soli može uzrokovati edeme kod osoba koje imaju usporen organizam ili zdravstvene probleme. Edem je oticanje tkiva koje nastaje zbog nakupljanja tečnosti, a njega može uzrokovati preveliki unos natrijuma koji se nalazi u soli.

Često ste žedni

Hrana s visokim udelom natrijuma (čips, sosevi, pice i slično) uticaće na balans u vašem organizmu i učiniti vas žednima. Kada jedete ovakve namirnice pokušajte da popijete što više vode kako biste organizmu dali ono za čime žudi u tom trenutku – tečnost. Savet

Stručnjaci kažu da dnevno ne bismo smeli da jedemo više od 5 grama soli (količina koja stane u jednu čajnu kašiku), a unos natrijuma ne bi smeo da iznositi više od 2 grama.

Kada solite jelo, radite to prstima.

Izvor: Radio Sarajevo

Možda će vas interesovati i ovo: