Zašto truli crni luk

Zašto truli crni luk

Fitopatogene gljive iz roda Botrytis napadaju crni luk kako u polju tako i u skladištima i prouzrukuju truljenje glavica

Fitopatogene gljive iz roda Botrytis napadaju crni luk kako u polju tako i u skladištima i prouzrukuju truljenje glavica. Patogen prezimljava u zemljištu, otuda je plodored jedna od najznačajnijih preventivnih mera.

Botrytis allii je uzročnik truljenja glavica u polju koje se nastavlja i kasnije, tokom skladištenja. Često se ova vrsta u polju razvija u latentnom obliku (bez vidljivih posledica), a trulež se jače razvija u skladištima nakon mesec dana čuvanja luka. Simptomi truleži javljaju se prvo na vratu lukovice. Patogen zatim prodire u unutrašnjost, zbog čega ovojne ljuspe poprimaju tamniju boju, a između njih se formira beličasta micelija sa konidijama. Ovakve lukovice su podložne bakterijskoj vlažnoj truleži. Ovaj patogen može izazvati simptome na listu koji su u vidu sitnih belih pega sa udubljenjima slamaste boje.

Takođe, Botrytis cinerea izaziva trulež glavica, slično kao prethodni patogen. Botrytis squamosa za razliku od svojih srodnika prouzrokovač je paleži lista. Simptomi oboljenja se manifestuju u vidu beličastih pega s oreolom svetlo- zelene boje. Slične simptome mogu izazvati tripsi ili neki herbicidi, ali bez prisustva oreola. Pri povoljnim uslovima pege se šire, listovi nekrotiraju i izumiru. Sa zaraženih lukovica parazit dospeva u skladište, a ako se zaraza ne otkrije pravovremeno - trulež će se proširiti i na zdrave lukovice.

U zaštiti od ovih patogena najvažnija je upotreba zdravog semena, odnosno sadnog materijala. Preporučuje se trogodišnji plodored, uklanjanje ovojnih ljuspi prilikom vađenja luka i prosušivanje lukovica pre unošenja u skladište. Pri pojavi simptoma na listu , treba primeniti neki od preparata iz grupe „botriticida“ kao što su teldor, svič, ronilan... Ako je u pitanju plastenička proizvodnja mladog luka, prskanje izostaje zbog duže karence preparata.

Izvor: Večernje novosti

Možda će vas interesovati i ovo: