Kari

Kari

Kari je mešavina mlevenih začina koju su prihvatili i proširili britanski kolonijalni oficiri na službi u Indiji.

Reč kari dolazi od tamilske reči kari, koja znači začin. Preuzimanje te začinske mešavine omogućilo je lako i jednostavno imitiranje mirisa i ukusa tradiocionalne indijske kuhinje, i to na način prihvatljiv u zapadnjačkom kulinarstvu. Sami Indijci još uvek nisu prihvatili upotrebu karija, jer je kupovina i upotreba već mlevenog začina strana njihovoj tradicionalnoj kuhinji.

Kari se ne proizvodi u standardnom kvalitetu, već se obično kategorizuje kao blag, ljut i veoma ljut, a variraju sastojci i njihovi količinski odnosi.

Osnovni sastojci su kurkuma, koja daje boju, korijander, kumin i biber.

Drugu liniju predstavljaju začini: čili, kajenska paprika, đumbir, cimet i karanfilić.

Treću: muskatni oraščić, slačica, mak, kardamom, piment i piskavica.

Na kraju dolaze so i skrob.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.