Sumak

Sumak začin

Sumak nije mnogo poznat u našim krajevima, ali je jedan od začina koji postaje sve popularnji. Jedinstven je po svom kiselkastom ukusu i crveno-bordo boji.

Sumak se dobija od sušenih crvenih plodova istoimene biljke koja pripada porodici indijskog oraha. Važno je imati u vidu da postoji sorta ove biljke koja je otrovna. Razlika je u boji bobica – kod otrovne sorte bobice su bele boje.

Ono što je specifično kod sumaka je kiselina koju dodaje jelima, koja ne može da se nađe ni u jednom drugom začinu. Ukus podseća na kiselinu limuna i limete. U Iranu ga koriste podjednako kao i so i biber. Često se sumak koristi umesto limunovog soka, jer ističe postojeće arome jela ali sa blažom kiselinom od limunske.

Sumak se uobičajeno posipa posle pripreme jela, ređe u samom kuvanju kako se ne bi umanjio ukus začina. Posipa se po jelima od mesa, kuvanim jelima, salatama, sosu, prelivu, marinadama, sendviču….zaista nema ograničenja, a dobra vodilja je da sva jela u koja biste dodali sok od limuna, možete da dodate sumak.

Sumak je često jedan od sastojaka začinske mešavine za’atar.

Odakle dolazi?

Iako je rasprostranjen u kuhinji zemalja Bliskog Istoka, sumak uglavnom potiče iz Afrike i Severne Amerike. Odatle je došla do Irana, Turske i Jemena. Postoje podaci da je korišćen i pre 2000 godina u Grčkoj, i to pre svega zbog medicinskih svojstava.

Medicinski se koristio protiv upala, kao antiseptik i tonik.
Ružičasta limunada sa sumakom se koristila kod groznice
u Severnoj Americi su starosedeoci koristili ovaj začin za pravljenje piva.
Sumak na potažu od bundeve
Sumak na potažu od bundeve
Korišćenje i čuvanje
Najčešće se sumak prodaje kao usitnjen začin ili začinska mešavina.

Važno je da bude u zatvorenoj posudi i da se čuva na tamnom mestu na sobnoj temperaturi.
Preporučuje se kupovina manjih količina zbog svežine.
Ovaj začin se najčešće posipa po jelima – povrće, salate, grilovano meso, riba, hleb. Može se dodavati u marinade, mešavinu maslinovog ulja i sirćeta, deserte, sladole i piće.
ukoliko se kupuje mešavinu, obratiti pažnju da li ima i soli u mešavinu, pa prilagoditi količinu soli koja se dodaje jelu.

Izvor: hrana-pice-price.com

Možda će vas interesovati i ovo: