Epidemiolog kaže da je ova namirnica bolja u konzervi nego sveža: „Nemojte biti snob u hrani“

Epidemiolog kaže da je ova namirnica bolja u konzervi nego sveža: „Nemojte biti snob u hrani“

Iako mnogi od nas češće biraju sveže voće i povrće, neke namirnice su korisnije kada su konzervisane, tvrde stručnjaci.

„Uvek sam mislio da sveže znači bolje, ali to nije uvek slučaj. Zamrzavanje i konzervisanje hrane nije samo jeftinije i praktičnije, već u nekim slučajevima može biti i zdravije“, rekao je epidemiolog Tim Spektor u svom videu na Instagramu.

Prema Spektoru, jedna takva namirnica je paradajz. To je voće koje je izvor likopena, oblika karotena koji je povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara, srčanih bolesti i raka.

„Zanimljivo je da ima više likopena u konzervisanom paradajzu nego u svežem paradajzu“, rekao je lekar, pozivajući se na naučni pregled objavljen u časopisu Prostate Cancer and Prostatic Diseases Journal u 2018. godini.

Analiza istraživanja, koja je uključivala više od 260.000 učesnika, otkrila je da je „veća potrošnja paradajza povezana sa smanjenim rizikom od raka prostate“ i da je veza posebno povezana sa „jelima od kuvanog paradajza i sosovima od paradajza“. Veza sa konzumacijom sirovog paradajza nije primećena.

Drugo istraživanje iz 2019. godine zaključuje je da su visoki unos ili visoke koncentracije likopena povezani sa značajnim smanjenjem rizika od moždanog udara (26 procenata), mortaliteta (37 procenata) i kardiovaskularnih bolesti (14 procenata).

„Ne morate biti snob u hrani. Konzervisana i smrznuta hrana nisu loš izbor. Na primer, smrznuti grašak zapravo zadržava više vitamina C od svežeg graška“, prokomentarisao je Spektor.

Takođe je savetovao da jedemo smrznuti spanać jer nam može pomoći da apsorbujemo više gvožđa nego kada je svež, prenosi index.hr.

Možda će vas interesovati i ovo: